De keuken is steeds meer de belangrijkste leefruimte van het huis geworden. Hier wordt gekookt, gekletst en vaak ook gegeten. Wanneer mensen niet de luxe hebben van een aparte eetkamer (en troost je, de meesten hebben dat niet), wordt er in de keuken gegeten. Maar tegelijk met de trend dat er meer geleefd wordt in de keuken, zien we ook dat mensen er verlangen naar gezelligheid. Met deze 10 tips maak je je keuken gezellig en knus, zodat je er ook voor je plezier gaat zitten!

1. Kies warme kleuren

Warme kleuren zijn een absolute must als je je keuken gezellig wilt maken. Kies dus niet voor koude tinten zoals zwart, grijs, wit en blauw, maar voor warme tinten als natuurtinten, aardetinten, oranje en rood. Vooral het toepassen van houtkleuren kan je keuken tegelijkertijd neutraal houden qua uitstraling, maar wel warmte en gezelligheid geven.

Warme kleuren in de keuken

www.chewoutloud.com

2. Creëer meer opbergruimte

Teveel spullen maken een ruimte druk en onoverzichtelijk. En hoewel een kale en lege ruimte niet uitnodigt om er gezellig te gaan zitten babbelen, is een volle ruimte ook niet goed. Creëer dus extra opbergruimte en ruim de keuken eens lekker op. Zo krijg je meteen ook meer overzicht en kun je het gezelliger maken, zeker in een kleine keuken!

Extra opbergruimte

www.shelfgenie.com

3. Maak de keuken schoon

Weet je wat ongezellig is? Wanneer mensen voortdurend fruitvliegjes aan het wegjagen zijn of vast blijven plakken aan een tafelblad. Of wanneer je overal waar je kijkt vieze afwas ziet staan of een bak beschimmelde groenten tegenkomt. Dus: maak de keuken schoon. Dat hoeft niet 100% bacterievrij te zijn, maar wel schoon in de zin dat het er netjes is en er geen viezigheid rondzwerft.

Schone keuken

www.homemadeinheaven.blogspot.com

4. Laat je keuken tot leven komen

Je keuken moet schoon zijn, maar zoals gezegd: niet 100% bacterievrij. Dat komt omdat mensen nauwelijks nog ergens durven te komen als het er té schoon is. Zorg dat je laat zien dat in deze ruimte geleefd mag worden! Kijk bijvoorbeeld eens in blaadjes en tijdschriften hoe dat wordt gedaan: wat tijdschriften hier, een fruitschaal daar et voilà: er wordt geleefd.

Gezellige tafel

www.theroomedit.com

5. Gezellige verlichting

Een keuken kan nog zo gezellig zijn ingericht, als je er een veel te felle LED lamp laat schijnen wordt het nooit echt knus. Het is dan ook ontzettend belangrijk om te kiezen voor de juiste verlichting in je keuken. Kies voor verschillende soorten verlichting: felle verlichting boven het aanrecht en (dimbare) sfeerverlichting boven de tafel.

Keuken verlichting

www.bestfriendsforfrosting.com

6. Mooie raamdecoratie

Heb je een raam in je keuken, kies dan niet voor een kaal en functioneel rolgordijn of metalen jaloezieën. Ze zijn heel praktisch, maar niet echt geschikt om het gezellig te maken. Vouwgordijnen doen dat veel meer, of kies anders voor houten jaloezieën. Dit geeft een veel zachtere, warmere en gezelligere uitstraling in de hele keuken.

Gezellige raamdecoratie

www.homebunch.com

7. Verse kruiden in je mini-tuin

Weet je wat pas echt gezellig is in je keuken? Een heus mini-tuintje met verse kruiden. Bovendien is dat niet alleen gezellig, maar ook nog eens gezond en lekker. De plantjes zorgen voor betere luchtkwaliteit en natuurlijk heb je meteen al je kruiden bij de hand om je eten extra lekker te maken. Vergeet niet om ze water te geven, want dode planten zijn echte mood-killers…

verse kruiden

www.dimagio-garden.xyz

8. Bekijk de keuken vanuit andere perspectieven

Bekijk je keuken ook eens vanuit andere perspectieven. Het kan heel zinvol zijn om bijvoorbeeld eens te doen alsof je een man bent. Hoe kijk je dan naar de keuken? Ga eens in de keuken op je hurken zitten en beeld je in dat je je zoon of dochter bent. Wat ziet die nu eigenlijk? Maak de keuken voor iedereen gezellig: ook voor je kinderen of je man!

Kindje in de keuken

www.theberry.com

9. Buitendeur in de keuken? Liever niet!

Zit er in je keuken een deur naar buiten, bijvoorbeeld naar de achtertuin? Liever niet! Je hebt dan namelijk altijd rotzooi en viezigheid in de keuken. Als je de ruimte hebt, probeer er een bijkeukentje bij te maken. Of sluit de deur af en laat iedereen via de voordeur binnenkomen. Heb je echt geen andere keus, kies dan een mooi wandrek en een handige schoenenkast om alles zoveel mogelijk weg te werken.

Schoenen opbergen

www.zimmo.be

10. Gezellige speel-, lees- of kletstafel

Zet een tafel in de keuken die past bij het formaat van de keuken. Dus geen reuzentafel in een mini-keukentje, maar ook geen kleine tafel in een enorme keuken. Zorg dat de tafel altijd toegankelijk is voor iedereen en dat er van alles kan worden gedaan. Je moet er bij wijze van spreken zo kunnen neerploffen met een boek, kunnen zitten kletsen met je buurvrouw of spelen met je kinderen.

gezellige keuken

www.apartmenttherapy.com

Een gezellige keuken bereik je meestal niet binnen een dag. Maar met deze 10 praktische tips kom je wel een heel eind om van jouw keuken het centrum van je huis te maken. De ideale plek om lekker te ontspannen en als gezin bij elkaar te zijn. Heerlijk toch??

Share.

About Author

Leave A Reply