Omdat niet iedereen de luxe van een grote keuken heeft, zijn er velen die een kleine keuken moeten inrichten. Hoewel het niet leuk is om een kleine keuken te hebben, wordt je wel voor een interessante uitdaging gesteld. Want hoe krijg je alle keukenspullen zo efficiënt mogelijk ingepast in jouw keukentje? Wij geven je 15 praktische tips, waardoor je meer ruimte bespaart in een kleine keuken.

1. Draaiplateau

Draaiplateau

Een hoekkast is een onhandige plek, omdat er vaak veel ruimte verloren gaat. Tenslotte kun je niet zo gemakkelijk tot achter in het kastje reiken. Een draaiplateau is een ideale oplossing, want zo kun je ook bij de achterste spullen in de kast.

2. Extra boordjes

Extra boordjes

Zeker als je platte of lage dingen in je kastjes zet, hou je vrij veel ruimte over. Deze ruimte wordt eigenlijk nooit benut, maar bij het inrichten van een kleine keuken kun je er wel gebruik van maken. Handige kleine mandjes kunnen prima fungeren als extra boordjes, zodat je veel meer spullen kwijtkunt.

3. Laden, laden, laden

Laden, laden, laden

Voorraadkasten hebben als nadeel dat je vaak moeilijk moet doen om de achterste spullen te kunnen pakken. Met als gevolg dat veel mensen de achterste ruimte in de kasten niet of nauwelijks gebruiken. Laden zijn de oplossing: je kunt ze simpel naar voren trekken zodat je overal goed bij kunt.

4. Kruidenpotjes

Kruidenpotjes

Kruidenpotjes nemen heel veel ruimte in. Je kunt ze eigenlijk nergens echt praktisch kwijt, want je moet er wel goed bij kunnen. Magnetische potjes zijn dan handig, want die kun je ook gemakkelijk aan de binnenkant van een kastdeurtje ophangen

5. Verticale lade

Verticale lade

Sommige kleine keukens hebben een smalle verticale rand waar niets mee wordt gedaan. Omdat je bij het inrichten van een kleine keuken echt elke ruimte goed kunt gebruiken, kan ook deze ruimte niet verspild worden. Bouw er een verticale lade in: je kunt er meer in kwijt dan je denkt!

6. Bestek en pannen ophangen

Bestek en pannen ophangen

Je kunt allerlei items in de keuken ophangen in plaats van alles in de kastjes te proppen. Vooral de achterwand van het aanrecht is daarvoor handig. Grote opscheplepels, pannen en snijplanken kun je hier goed kwijt, want die zijn erg onhandig in de kastjes op te bergen.

7. Mooie rekjes

Mooie rekjes

Hou je niet van rondzwervende spullen of opgehangen lepels, dan kun je achterwand van de keuken ook gebruiken voor mooie mandjes. Dit is mooi, decoratief en nuttig om potjes en plantjes in kwijt te kunnen. Het ziet er bovendien netjes opgeruimd uit.

8. Muren gebruiken

Muren gebruiken

Ook de muren van de keuken kunnen worden gebruikt om dingen op te hangen. Zo kun je er een mooi rekje met potjes installeren, waar je op een decoratieve manier spullen in kunt opbergen. Een kleine keuken inrichten moet efficiënt zijn, maar het oog wil ook wel wat.

9. Extra boordjes

9. Extra boordjes

Heb je boven je hoofd nog ruimte, hang daar dan extra boordjes. We kijken eigenlijk haast nooit omhoog, maar daar is een flinke hoeveelheid ruimte die nooit gebruikt wordt. Hier kun je dus mooi voorraadpotten of kookboeken kwijt.

10. Voorraadpotten

Voorraadpotten

Omdat je alle ruimte zo goed mogelijk moet benutten, zijn goede voorraadpotten een must. Zorg dat je allemaal dezelfde potten hebt, zodat je ze goed met elkaar kunt combineren. Je verspild namelijk ontzettend veel ruimte als je losse potjes, bakjes en zakjes hebt staan.

11. Gebruik alle muren optimaal

Gebruik alle muren optimaal

Je hebt in een keuken heel wat muren die niet of nauwelijks worden gebruikt. Je kunt er echter wel heel veel extra ruimte van maken. Hang een extra boord boven de kastjes om meer spullen neer te zetten en hang je snijplanken aan de zijmuur – zo bespaar je heel wat plek in je kastjes.

12. Mini keuken hoekje

Mini keuken hoekje

Een minikeukentje kan best gezellig zijn. Hier is een klein keukeneiland gerealiseerd, dat weinig ruimte gebruikt maar het wel mogelijk maakt dat degene die in de keuken bezig is kan kletsen met gasten in de kamer. Zo hoef je niet met meer dan één persoon tegelijk in de keuken te zijn.

13. Hoekjes, vakjes en rekjes

Hoekjes, vakjes en rekjes

In één gesloten meubel kun je veel meer spullen kwijt dan je denkt. Wanneer je zowel de binnenkant van de kastdeuren als de kast zelf voorziet van veel extra hoeken, vakken en rekjes, kun je er drie keer zoveel spullen in kwijt dan in een gewone kast.

14. Opklapbaar meubilair

Opklapbaar meubilair

In een kleine keuken heb je weinig ruimte voor meubels. Toch is het soms wel handig om een tafel te hebben, eventueel met stoelen. Je kunt dit doen door een opklapbare tafel te monteren en gebruik te maken van klapstoelen. Zo heb je maar heel weinig ruimte nodig om toch je meubels kwijt te kunnen.

15. Grote apparaten

Grote apparaten

Ook bij het inrichten van een kleine keuken kun je grote apparaten kwijt. Een magnetron, vaatwasser, grote koelkast en zelfs een wasmachine kun je hier kwijt als je de inrichting efficiënt aanpakt. Met een beetje passen en meten kun je alle grote keuken apparatuur ook kwijt in een klein keukentje.

Een kleine keuken inrichten stelt je voor een uitdaging. Het vraagt veel van je creativiteit, handigheid en beoordelingsvermogen. Wat heb je wel nodig en waar kun je wel zonder? Wat zet je waar neer? Op welke plek zou je meer ruimte kunnen maken? Met deze 15 tips maak je in elk geval een goede start met het inrichten van jouw kleine keuken. Heb je nog andere adviezen of tips? Laat een reactie achter!

Share.

About Author

Leave A Reply