Het mag geen verrassing meer heten: de gaskraan wordt langzaamaan steeds verder dichtgedraaid. Een onomkeerbare ontwikkeling die je direct in de portemonnee voelt. Eerder dit jaar becijferde prijsvergelijker Pricewise nog dat de energienota in 2019 gemiddeld 327 euro hoger uitvalt dan in 2018. Zijn er geen alternatieven om je energierekening omlaag te brengen?

Jazeker! Het loont nu meer dan ooit om te investeren in energiebesparende maatregelen waarmee je niet of minder afhankelijk wordt van gas. Wie er graag warm bij wil zitten tegen lagere maandlasten, doet er goed aan het gasverbruik binnen zijn woning zoveel mogelijk uit te bannen.

Benieuwd hoe? In dit artikel delen we 3 duurzame en stijlvolle manieren om je woning te verwarmen zonder gas.

1. Pelletkachel: verwarmen in stijl

Wie veel tijd doorbrengt in de woonkamer en kan genieten van mooie vlammen, doet er goed aan een pelletkachel aan te schaffen. In tegenstelling tot houtkachels brandt dit type kachel op pellets: een soort samengeperste houtkorrels. Een pelletkachel kent echter een veel hoger rendement en verbrandt op veel schonere wijze dan houtkachels en open haarden. Dezelfde warme uitstraling, maar dan zonder stankoverlast en luchtverontreiniging.

Indien je een pelletkachel inzet als hoofdverwarming voor de woonkamer, bespaar je circa 40% op het totale gasverbruik binnen je woning. Tevens zijn er pelletkachels die je kunt aansluiten op je bestaande centrale verwarmingssysteem. Kies je voor een dergelijke uitvoering, dan is ook de warmwatervoorziening gedekt – doorgaans een aanzienlijke kostenpost.

Met de inmiddels talloze stijlvolle en tijdloze designs is er altijd wel een type pelletkachel die past bij je interieur.

2. Pelletketel: volwaardige gasvervanger

Een pelletketel, ook wel biomassaketel genoemd, is een volwaardige vervanging voor een gasgestookte HR-ketel. Met een pelletketel heb je geen gas meer nodig om je woning te verwarmen of van warm tapwater te voorzien.

Ook pelletketels maken gebruik van pellets als brandstof. De warmte die vrijkomt bij de verbranding van de pellets is gekoppeld aan een buffervat. Vanuit dit vat wordt het verwarmde water via de bestaande CV-leidingen door de woning getransporteerd.

Doordat pelletketels gebruikmaken van hernieuwbare bronnen, mogen de systemen bijzonder duurzaam genoemd worden.

Pelletketels zijn er in verschillende verschijningsvormen: van sober en ingetogen, tot opvallend en uitgesproken.

3. Warmtepomp: opvallend duurzaam

Waterpomp

Warmtepompen gooien het over een andere boeg en gebruiken energie uit de omgeving (meestal buitenlucht) als verwarmingsbron. Daarmee verwarmen warmtepompsystemen uitermate duurzaam.

Tijdens het opwekken van warmte verbruikt een warmtepomp een kleine hoeveelheid elektriciteit. Voor elke kWh energie die het systeem verbruikt, ontvang je tot wel zes keer zoveel energie aan warmte terug.

Doordat warmtepompen uitvoerbaar zijn met CV-voorziening, kun je 100% gasvrij wonen.

Comfortabel gasvrij wonen

Je woning duurzaam verwarmen zonder gas is makkelijker dan je denkt! Gasvrij wonen kan nu volledig in stijl. Dankzij het hoge rendement van de huidige gasvrije systemen hoef je bovendien niet in te leveren op comfort.

Wanneer zet jij de volgende stap naar een comfortabel en duurzaam verwarmd woonhuis?

Voor meer informatie: www.gasvrij.nu

Share.

About Author

Leave A Reply