Schoonmaken is voor de meeste mensen niet direct een lievelingsklusje. Toch doen we het eigenlijk allemaal wel regelmatig. Even de stofzuiger door je huis halen geeft al meteen een schoner gevoel. En natuurlijk is het ook belangrijk om regelmatig de wc te soppen en je bed te verschonen. Toch zijn er ook dingen die je regelmatig vergeet. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste mensen regelmatig vergeten om deze 4 items schoon te maken?

1. Ventilators

Ventilators worden gebruikt om lucht te verplaatsen. Dat kan in de zomer bijvoorbeeld om af te koelen. Maar in huis heb je waarschijnlijk ook minstens één buisventilator zitten: bij de wc of in de badkamer. Deze dient om frisse lucht aan te voeren en eventuele stank en vocht af te voeren. Een buisventilator moet regelmatig worden schoongemaakt: minimaal 1x per jaar. Dit schoonmaken voorkomt dat de ventilator een hoop stof door je huis verspreidt zodra hij aan gaat. Bovendien kan het schoonmaken zorgen dat hij soepeler loopt, dat het gebruik minder energie kost en dat de motor minder snel verslijt. Even open schroeven en schoonmaken dus.

Buisventilator

2. De afzuigkap

De afzuigkap is ook een type ventilator. Hierbij worden kookluchtjes en damp afgevoerd. Wist je dat je hem eigenlijk minimaal 1x per kwartaal hoort schoon te maken? De meeste Nederlanders doen het maar 1x per jaar of zelfs nog minder frequent. De afzuigkap vangt echter niet alleen kookluchtjes en damp op, maar ook opgelost vet. Dat vet slaat neer op het filter en op de bekapping. Dat oude, plakkerige vet trekt al snel extra vocht en viezigheid aan. Als je wist wat er boven je open pannen hing, zou je je afzuigkap gegarandeerd vaker schoonmaken!

3. Het filter van de wasmachine en wasdroger

Een wasmachine en een wasdroger hebben allebei een filter. Bij de wasmachine is dat een waterfilter. Het filter houdt kleine dingetjes tegen, zoals muntjes, spelden, knopen en steentjes. Als er eenmaal iets in het filter zit, kleeft daar al snel meer vet en vuil aan vast. Het is dus belangrijk om regelmatig je wasmachine filter schoon te maken – dat kan de levenslengte van je wasmachine met jaren verlengen. Bij de wasdroger halen de meeste mensen het losse stoffilter regelmatig leeg. Maar bij de meeste drogers zit daaronder nog een klep met een extra ingebouwd stoffilter. Hier wordt de warme lucht doorheen geblazen en als het vol is, kan die lucht niet goed naar je wasgoed toe. Ook deze dien je minstens eens per kwartaal schoon te spoelen als je je wasdroger regelmatig gebruikt.

Wasmachine filter

4. Deuren

De meeste mensen halen af en toe een doekje over de deurklinken in huis. Maar zelfs dat wordt lang niet door iedereen gedaan. Een deur schoonmaken? Die wordt toch niet vies? Dat zal je tegenvallen. Pak maar eens een vochtige doek en veeg daarmee over de bovenrand van de deur. Wedden dat die akelig zwart is geworden? Ook de oppervlakken van de deuren worden zelden schoongemaakt, terwijl ze veel worden aangeraakt. Niet voor niets blijkt uit onderzoek dat de meeste deurklinken viezer zijn dan de gemiddelde wc. Ga je een huis grondig schoonmaken, vergeet dan vooral de deuren niet.

Het is niet altijd even leuk om schoon te maken. Toch hoeft het ook helemaal niet vervelend te zijn. Zet een lekker muziekje aan en met een uurtje heb je al heel wat werk verzet. Door regelmatig schoon te maken, zorg je ervoor dat je niet telkens heel veel tijd kwijt bent. En als je deze vier klussen uitvoert, weet je dat je ook de verborgen vuilheid grondig hebt aangepakt in huis.

Share.

About Author

Leave A Reply