Bij screens en zonweringen gebeurt het zelden dat de mechaniek slecht wordt, maar vaak ziet het doek er na een paar jaar niet zo mooi meer uit, daar deze regelmatig diverse weersomstandigheden moet weerstaan (wind, regen, warmte, zon). Hoewel de meeste screendoeken zijn behandeld tegen schimmels, zullen die na verloop van tijd toch in je doek gaan trekken. Dat gebeurt met name wanneer het doek nat of vochtig wordt opgerold. De randen zijn echter altijd wat gevoeliger voor schimmel. Dat kan op zich weinig kwaad, maar ziet er natuurlijk niet zo fris uit. Is jouw screen of zonweringdoek vies? Met deze tips heb je al snel weer een prachtig schoon zonweringdoek!

1. Voorkom vlekken tijdens en na het schoonmaken

Omdat zonwering in de zon hangt, is er kans op vlekken tijdens en na het schoonmaken. Daarom is het belangrijk om niet alleen vieze plekken schoon te maken, maar het hele doek in een keer. Doe dat ook met hetzelfde middel. Om vlekken te voorkomen door het verkeerde middel, kun je het beste in een klein hoekje even testen of jouw schoonmaakmiddel goed werkt. Let op dat je bij sommige middelen pas na een paar uur kleurverschil gaat zien!

Screendoek

2. Kies het juiste tijdstip

Het schoonmaken van je zonnescherm of screen doe je het beste in het voor- of najaar. Dan is het warm genoeg om het doek goed te laten drogen en is de zon niet extreem fel. Je kunt het doek het beste ’s ochtends schoonmaken, dan kan het de rest van de dag drogen. Check ook het weerbericht, want het kan beter de eerste 24 uren niet regenen.

3. Gebruik een goed schoonmaakmiddel

Je kunt niet zomaar elk schoonmaakmiddel toepassen op je zonneschermdoek of screendoek. Gebruik bijvoorbeeld liever geen groene zeep, want dat laat een laagje achter waar schimmel en algen zich sneller op vasthouden. Je kunt het doek met lauwwarm water schoonmaken. Toch schoonmaakmiddel nodig? Kies dan een speciale reiniger voor screens. Vergeet niet dat je daarna vaak het doek zal moeten impregneren om het weer waterafstotend te maken.

Screendoek 2

4. Vervang je screendoek

Is je doek echt smerig en niet meer schoon te krijgen? Dan kun je het screendoek vervangen. Je hoeft daarvoor niet perse de hele zonwering te vervangen. Je bestelt gewoon een screendoek op maat, dat je in het bestaande systeem kunt schuiven. Er zijn verschillende doeken voor screen. Je zou bijvoorbeeld het doek voor je nieuwe screen kunnen kiezen in een andere kleur dan je nu hebt, om de boel weer lekker op te frissen.

Vaak kun je je screendoek of zonnescherm nog wel goed schoonmaken. Maar als er eenmaal schimmel in zit, is dat er haast niet uit te krijgen. Ook algen kunnen erg hardnekkig zijn. De enige oplossing is om je doek heel regelmatig (minimaal twee keer per jaar) volledig schoon te maken en opnieuw te impregneren, net als je tuinmeubels trouwens. Lukt dat jou niet, of is je doek toch beschimmeld? Dan is het verstandig je screendoek te vervangen, zodat je weer een frisse nieuwe zonwering hebt.

Share.

About Author

Leave A Reply