Schimmel in je huis is een veelvoorkomend probleem. Naast dat het er lelijk uitziet, is het voornamelijk ook erg slecht voor je gezondheid. En dat gaat niet alleen op voor de schimmels die je ziet – ook wanneer schimmels nog niet zo ver gegroeid zijn, kunnen ze de luchtkwaliteit heel erg beïnvloeden. Dit met bijvoorbeeld allergische reacties, astma of geïrriteerde slijmvliezen tot gevolg. Je ziet het al: schimmels in huis kun je beter voorkomen dan genezen. In dit blog lees je hoe je dat doet!

Ventileer goed

Sommige ruimtes in je huis hebben slecht de mogelijkheid om lucht rond te laten circuleren, terwijl een goede ventilatie belangrijk is om schimmels te voorkomen. Voornamelijk in erg vochtige ruimtes, zoals de badkamer of de keuken, is een goede ventilatie van groot belang. Zet dus altijd even een deur of raam open zodra je hebt gekookt of in de douche bent geweest. En, wanneer je nog bezig bent, sluit de ruimte waarin je je bevindt goed af, zodat de lucht daarna gecentreerd is in één ruimte en dus makkelijker af te voeren is.

Repareer lekken zo snel mogelijk

Lekken in je huis moet je zo snel mogelijk dichten. Meestal heb je hier last van en wil je het lek sowieso zo snel mogelijk verhelpen, maar ook als er geen directe gevolgen lijken te zijn moet het lek geheeld worden. Een lek zorgt er immers voor dat water ergens stil blijf liggen en niet weggevoerd wordt. En laat dit nou het perfecte recept zijn voor huisschimmel.

Houd de luchtvochtigheid laag

Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor meer schimmels – dat is ook de reden dat de badkamer een van de eerste plekken in huis is waar schimmels tevoorschijn komen. Maar naast warm douchen in een warme badkamer zijn er nog een hele hoop andere activiteiten in huis die ervoor zorgen dat de lucht vochtiger wordt. Hang je was bijvoorbeeld liever buiten op om te drogen in plaats van binnen. Heb je het idee dat de lucht toch nog vochtig blijft? Dan kunnen elektronische luchtontvochtigers uitkomst bieden. 

Zorg voor een goede isolatie

Een goede isolatie zorgt ervoor dat lucht gemakkelijker fris en drooggehouden wordt, waarmee schimmels geen kans meer krijgen. Een goede isolatie is echter betrekkelijk: de laatste jaren zijn huizen zo goed geïsoleerd, dat er geen frisse lucht meer binnenkomt en er juist meer schimmels groeien. Combineer een goede isolatie die de ruimte drooghoudt daarom nog altijd met een luchtkwaliteitssysteem.  

Toch een schimmel in huis?

Schimmels in huis zijn helaas niet altijd te voorkomen. Ook al kun je veel zelf doen door je huis fris gelucht te houden, droog te houden en bewapend te zijn met de juiste anti-schimmelproducten, uiteindelijk komt schimmel in ieder huis weleens voor. In dat geval is professionele reiniging een goed idee: zij zorgen ervoor dat de schimmels voorgoed weg worden gehaald en kunnen je huis ook beter schimmelproof maken.

Share.

About Author

Leave A Reply