Plantenbakken zijn voor veel mensen een ideale oplossing in de tuin. Je hebt wat mooie groene planten, maar niet zoveel dat je voortdurend onkruid moet wieden. Bovendien zijn de plantenbakken wat hoger zodat je ook niet zo hoeft te bukken. Heb je een daktuin, dan kun je eigenlijk niet zonder plantenbakken. Plantenbakken hebben dus veel voordelen. Maar hoe maak je eigenlijk mooie plantenbakken? Wij geven 5 inspirerende tips voor het maken van een mooie plantenbak in je tuin.

1. Houten plantenbakken

Het eerste type plantenbak is eenvoudig van hout gemaakt. Meestal maak je hiermee een hoekige vorm, bijvoorbeeld vierkant of zeshoekig. Je bevestigd simpelweg planken aan vier of zes balkjes die de hoekpunten vormen. Door aan de bovenkant af te werken met een platte plank geef je de bakken een mooiere en luxere uitstraling. Je kunt de bakken het best aan de binnenkant bekleden met folie en aan de onderkant met onkruiddoek. Zo kan water er wel uit, maar worden de planken niet vies en blijven ze langer mooi.

Houten plantenbak

2. Metalen plantenbakken

Metaal is tegenwoordig ook heel hip in de tuin. Je begint met strakke stalen bakken die al snel een roestlaagje krijgen. Daardoor krijg je een mooie, natuurlijke roestbruine kleur. Dat combineert heel mooi met het groen van de planten. Je kunt de bakken zelf maken van metalen delen, maar meestal is het voordeliger om ze gewoon compleet te kopen.

Metalen bloembakken

3. Gerecyclede plantenbakken

Je kunt ook heel mooie plantenbakken maken van gerecycled materiaal. Wist je bijvoorbeeld dat autobanden hier prima voor kunnen dienen? Verder kun je echt allerlei materialen gebruiken. Zoals gestapelde flessen, oude pallets, een kapotte kruiwagen of bakstenen. Wees creatief en bedenk eerst welke materialen je misschien nog hebt liggen.

recycle plantenbak

4. Plantenbak van betonbielzen

Betonbielzen lenen zich ook heel goed om een plantenbak van te maken. Je kent ze vast wel, van die strakke moderne plantenbakken. Verder dienen deze betonbielzen van Betondingen.nl ook als basis voor andere mogelijkheden. Je kunt ze bijvoorbeeld bekleden met tegels, met natuursteen of met hout. Zo krijg je een bijzonder muurtje maar blijft het toch vrij goedkoop om te maken.

Stenen bloembak

5. Multifunctionele plantenbak

Voordat je gaat beginnen aan een plantenbak, moet je je nog afvragen of je er meer mee kan. Je kunt bijvoorbeeld een plantenbak integreren in een tuinmeubel. Wat denk je van deze prachtige houten bank met plantenbakken erin verwerkt? Een multifunctionele plantenbak is niet alleen extra mooi, maar ook extra nuttig in de tuin.

Houten plantenbak met bankje

Een plantenbak maken voor in de tuin is doorgaans niet zo moeilijk. Je begint met het kiezen van het juiste materiaal. Zeker als je een eenvoudige vorm wilt maken is dat zo gepiept. Bovendien hoeven ook grote plantenbakken helemaal niet duur te zijn. Je kunt ze in de goedkoopste vorm gewoon zelf maken van gerecyclede oude spullen. Super handig én duurzaam!

Share.

About Author

Leave A Reply