De dagen worden weer korter, de zomer hebben we achter ons gelaten. De kerst komt al snel dichterbij. Daarom 5 tips om je huis winterproof te maken.

Tip 1: Najaarsschoonmaak

Begin het winter seizoen met een schone lei! Wat moet je anders als het buiten stort van de regen en je bijna uit je jasje waait. Alle kasten ruim je op en je zult zien dat je er na het opruimen een goed gevoel er van krijgt. Leuke bijkomstigheid is dat je weer een hoop ruimte overhoudt om die vervolgens weer op te vullen met leuke nieuwe dingen.

Lees ook: Schoonmaaktips: do’s & dont’s

Tip 2: Luchten

Als de kachel vaker brandt wordt de lucht in je huis heel droog. Je kan natuurlijk moeilijke kapriolen uithalen met luchtbevochtigers en lelijke bakjes water aan je radiator en dergelijke. Je kan ook gewoon ouderwets even een paar keer per week de deur open zetten, zodat de droge lucht plaats kan maken voor frisse, vochtige buitenlucht. Omdat het nog niet gevroren heeft zijn de insecten buiten nog springlevend, helaas. Dus de hordeuren en horgordijnen die je van het voorjaar hebt aangeschaft kunnen dus nog niet in de winterstalling.

Plissehordeur dubbel enkel dicht

Tip 3: Changé

Wil je een andere sfeer in de winter. Denk dan na over winter- en zomergordijnen. In de zomer wil je je raamdecoratie graag luchtig en licht houden, terwijl je in de winter graag een knusse sfeer wil creëren. In de middeleeuwen was dit een doodgewoon verschijnsel. In de winter hadden mensen zware velourse of chenille gordijnen die de ijzige kou buiten hield. Vaak werden deze gordijnen ook nog gevoerd met zware molton. In de zomer werden er lichte katoenen gordijnen opgehangen, waardoor het lekker kon doorwaaien. Wij vinden dat deze oude traditie weer terug moet komen. Het lijkt in eerste instantie een grote investering, maar dat is het op lange termijn beslist niet. Aangezien je veel langer met je gordijnen doet en door het wisselen ze ook minder snel vervelen.

Huis en Wonen winter

Tip 4: Zeg ’t met accessoires

Hetzelfde trucje wat je bij tip 3 met raamdecoratie doet, kun je ook doorvoeren met je accessoires. Alles wat in de zomer beige, taupe en wit is kun je ’s winters een warme kleur voor kiezen. Denk aan plantenpotjes, kaarsje, kussens op de bank, plaids en zelfs wanddecoraties.

Kijk ook eens kritisch naar je vloerkleed. Past het wel bij de tijd van het jaar. Zo kun je er voor kiezen om ’s zomers je vloerkleed op zolder te stallen en deze alleen in de winter te gebruiken.

wonen winter interieur

Tip 5: Kerstdiner; leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker

Begin op tijd met het bedenken van het menu. Maak desnoods al een boodschappenbriefje. Dit scheelt een hoop stress en ga je geruster de kerstdagen tegemoet. Zo houd je meer tijd over om bijvoorbeeld een plan te bedenken om een kekke kersttafel te maken. Met bijvoorbeeld een zilveren tafelkleed met bijpassende zilveren borden

Huis en Wonen Kersttafel  

Share.

About Author

Leave A Reply