Steeds minder mensen hebben nog zin om het hele jaar door bezig te zijn met tuinklussen. Begrijpelijk ook, want het weer is in Nederland vrij slecht. De paar keren dat we kunnen genieten van de zon, zijn we meer geneigd om lekker onderuit te gaan hangen dan in de tuin te gaan spitten. Maar ondanks het feit dat de meesten niet zo dol zijn op tuinwerkzaamheden, willen we wel graag een tuin om buiten te kunnen relaxen. De onderhoudsvrije of onderhoudsarme tuin is dan een ideale oplossing. Hoe je daaraan komt? Dit zijn 6 tips voor een onderhoudsvrije tuin.

1. Kunstgras

Wil je graag een grasveld in de tuin, zodat je kinderen mooi de ruimte hebben om te spelen of waar je zelf kunt zonnebaden? Dan ga je voor kunstgras. Het aanleggen van een kunstgazon is wel een flinke klus, die je waarschijnlijk moet uitbesteden, maar daarna heb je er jarenlang geen omkijken meer naar. Bovendien slijt kunstgras nauwelijks, dus ook als je kinderen hebt is het ideaal. Het kunstgras van Topkunstgras is volledig veilig en wordt voordelig bij je thuis geleverd.

2. Bestrating

Bij het kiezen van je bestrating is het ook belangrijk te denken aan onderhoud. Allereerst zorg je voor goede voorbereiding door de grond goed vlak te maken en af te dekken met worteldoek. Kies vervolgens voor grote tegels die nauw op elkaar aansluiten zodat er weinig ruimte is voor onkruid. Ga voor vlakke tegels die niet te poreus zijn, zodat ook mos geen kans krijgt.

3. Beplanting

Veel mensen denken dat een onderhoudsarme tuin geen beplanting heeft. Dat idee klopt echter niet. Het is wel belangrijk dat je kiest voor onderhoudsarme beplanting. Kies voor struiken die niet snel groeien, zodat je met een keer per jaar snoeien wel klaar bent. Door te kiezen voor struiken en bodembedekking heb je weinig last van onkruid, je hoeft nauwelijks onderhoud te plegen en je tuin ziet er toch goed uit.

4. Beton

Beton in de tuin is helemaal in. Dit past ook prima in een onderhoudsvrije tuin, want beton hoeft niet onderhouden te worden. Je kunt het wel een of twee keer per jaar met een hogedrukspuit schoonmaken, maar verder hoef je er in principe nooit wat aan te doen.

5. Schutting

Ga bij voorkeur voor een schutting die geen onderhoud nodig heeft. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor kunststof of composiet, maar er zijn ook houtsoorten die je niet hoeft te onderhouden. Een houten schutting heeft meestal een kortere levensduur als je hem niet onderhoudt, maar als je dat niet erg vindt is het een prima oplossing. Tussen deze mooie schutting idee├źn vind je vast mooie inspiratie voor een onderhoudsvrije schutting.

6. Tuinmeubels

Ga voor tuinmeubels die je niet hoeft te onderhouden. Veel mensen gaan voor houten tuinmeubels, maar helaas hebben deze tuinmeubels veel onderhoud in de winter nodig. Je kunt dan beter gaan voor plastic tuinmeubels of elementen met RVS en glas, zodat je geen onderhoud hebt.

Wil jij op warme dagen lekker van je tuin genieten, maar doe je liever niet het bijbehorende onderhoud? Dan kies je voor een onderhoudsarme tuin. Je voorkomt nooit helemaal dat je klusjes moet doen, want tenslotte moet alles af en toe worden schoongemaakt en bijgewerkt. Maar in elk geval heb je met een onderhoudsarme tuin met weinig klusjes zoals onkruid wieden en grasmaaien. 

Share.

About Author

Leave A Reply