Wanneer je beschikt over een kleine woning, moet je gebruik maken van zoveel mogelijk ruimtebesparende oplossingen. Hoe meer ruimte je kunt besparen door slimme trucjes, hoe meer ruimte je overhoudt om in te leven. Prettig toch? Deze 8 ruimtebesparende tips voor de kleine woning zijn zo slim en eenvoudig, dat je soms zult denken: “waarom heb ik daar nooit aan gedacht?”

Opvouwtafeltje

Ooit al eens met het vliegtuig op reis geweest? Dan zul je je nog wel herinneren dat je eerst gaat zitten en je spulletjes pakt, en dan het tafeltje naar beneden klapt zodat je handig kunt werken of eten. Waarom zou je zo’n efficiënt, ruimtebesparend idee thuis niet toepassen? Je kunt dit tafeltje simpel aan de muur bevestigen, waarna je het kunt opklappen op het moment dat je het nodig hebt.

opvouwtafeltje

Magnetisch plankje

Het idee voor een magnetisch plankje is helemaal niet zo origineel – tenslotte wordt dit al vaak toegepast in de keuken om de messen op te hangen. Toch is het wel origineel als je het gaat gebruiken voor andere doeleinden in andere ruimtes. Of je nu een metalen opbergpotje eraan ophangt, een aantal pennen of een paar metalen hangertjes voor papieren of notitieblokjes: dit plankje neemt nauwelijks ruimte in beslag en is ideaal voor het ophangen van kleine (bureau)items.

magnetisch plankje

Hoekhanger

In een huis zitten overal hoeken die je niet gebruikt. Wat denk je bijvoorbeeld van een hoek achter een deur of een hoek in de kledingkast? Deze hoeken kun je alsnog prima benutten als je er een hoekhanger in bevestigd. Je kunt er bijvoorbeeld kleren, tassen of jassen aan hangen, die meteen netjes uit het zicht zijn weggewerkt.

hoekhanger

Hangende bloempotten

Heb je eigenlijk geen plaats voor bloempotten, maar hou je wel van groen in huis? Je hoeft niet per se te werken met grote bloembakken om bloemen aan de muur te hangen. Deze eenvoudige metalen constructie is precies passend voor een bloempot, waardoor je je bloempotten mooi aan de muur kunt ophangen. Zo bespaar je weer ruimte op de tafel of in de vensterbank.

Hangende bloempotten

Zijtafeltje op de bank

Wanneer je een kleine woning hebt, zul je je regelmatig ergeren aan het feit dat je geen ruimte hebt voor een bijzettafeltje naast de bank. Toch kun je dit eenvoudig oplossen met dit zijtafeltje dat je over de armleuning van je bank kunt hangen. Het zit niet in de weg, maar zorgt wel voor een stabiele plaats om bijvoorbeeld wat te drinken op te zetten.

Zijtafeltje op bank

Handige hangers

Deze hangers zijn erg compact, waardoor je ze op allerlei plekken kunt toepassen. Of je ze nu gebruikt om wat extra kleren kwijt te kunnen in de slaapkamer of in de gang als kapstokje: deze hangers zorgen voor verrassend veel ruimte om kleren of jassen efficiënt op te hangen.

Handige hangers

Vensterbank-bladen

Deze handige vensterbank-bladen kun je eenvoudig aan elke vensterbank vastschroeven. Vervolgens kun je deze gebruiken als bijzettafeltje of als plaats om extra plantjes kwijt te kunnen in een smalle vensterbank. Deze bladen zijn niet alleen bijzonder praktisch, maar ook decoratief!

vensterbankbladen

Magnetische schroef

Een idee wat zó eenvoudig is dat je er simpelweg nooit aan zult denken: een sterk magnetische schroef om bijvoorbeeld het kapje van je lichtknopje vast te schroeven. De schroef is zodanig magnetisch dat je er kleine voorwerpen zoals sleutels aan kunt hangen. Zo heb je meteen de ideale plek om je sleutels op te hangen, zodat je ze nooit meer kwijt zult zijn.

magnetische schroef

Handige opberg-ideeën

Met deze 8 handige opbergtips voor de kleine woning kun je op een goedkope manier flink wat ruimte besparen. Allerlei ongebruikte hoekjes worden nu nuttig gebruikt en je krijgt extra ruimte voor plantjes, kleding en sleutels. Ideaal voor eigenaars van een kleine woning, die geen ruimte hebben voor bijzettafeltjes en grote kleerkasten!

Alle foto’s in deze tekst zijn afkomstig van Apartmenttherapy.com

Share.

About Author

Leave A Reply