Een traplift koop je niet omdat het zo mooi is. Je hebt er een nodig om op een veilige manier naar boven en naar beneden te kunnen. Dat kan praktisch zijn na een ongeluk, maar ook als je gewoon een dagje ouder wordt. Maar hoe kom je eigenlijk aan een traplift? En waar moet je op letten? Hier vind je alles wat je moet weten over de aanschaf of huur van een traplift.

 Een traplift huren of kopen?

Een traplift kopen is een hele investering. Een nieuwe traplift kost bij een trap met een bocht al snel rond de €5000. Het is dus een goede vraag om mee te beginnen: ga je de traplift huren of kopen? Het huren van een traplift vraagt meestal om een eenmalige hogere uitgave en een vast maandbedrag. Als je een traplift lange tijd nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je ouder wordt, is het kopen van een traplift meestal voordeliger. Maar als je hem beperkte tijd nodig hebt kan het huren van een traplift veel goedkoper zijn. Bijvoorbeeld als je hem na je revalidatie niet meer nodig hebt.

De installatie van de traplift

Als je een traplift hebt gekocht of gehuurd, wordt deze in je huis geïnstalleerd. Dat is een klus die je eigenlijk altijd door een professional moet laten doen. Doe je het fout, dan is de kans groot dat de traplift al snel problemen gaat krijgen. Een monteur kan meestal binnen een dag de traplift voor je monteren. Er wordt een rail langs de zijkant van de trap vastgemaakt, waar een stoeltje overheen kan lopen. Er blijft vrijwel altijd nog genoeg ruimte over om de trap gewoon te gebruiken.

Kun je een traplift verkopen?

Als je een traplift hebt gekocht, kun je deze verkopen als je hem niet meer nodig hebt. Vaak wil een trapliftenbedrijf de trap wel weer terugkopen. Maar je kunt ook kijken of je hem tweedehands kunt verkopen, bijvoorbeeld via marktplaats. Een nadeel van een tweedehands traplift verkopen is dat hij flink in waarde daalt. Hij past zelden precies goed op een andere trap, waardoor installatie van een tweedehands traplift altijd wat duurder is dan de installatie van een nieuwe traplift.

Verhoogd een traplift de waarde van je huis?

Een traplift kan de waarde van je huis verhogen. Dat hangt wel af van het type woning dat je hebt. Als er meer aanpassingen richting een seniorenwoning zijn kan dat de waarde van je huis verhogen. Maar als je in een hoog en groot huis woont in een jonge buurt, kunnen senioren voorzieningen de prijs van de woning ook nadelig beïnvloeden. Jongere potentiële zullen zich dan afvragen hoe duur het is om de voorzieningen weer te verwijderen. Als je woning bij de verkoop oudere mensen aantrekt zal een traplift de waarde dus laten stijgen, maar als je woning jongere kopers aantrekt zal de prijs juist iets dalen.

Een traplift kopen is best duur. Toch hoef je dat niet altijd helemaal zelf te betalen. Veel gemeentes hebben een apart budget voor als je het zelf niet kunt betalen. Dit is echter afhankelijk van de gemeente waar je woont en ook van je eigen financiële situatie. Het is dus verstandig om uit te zoeken of je in jouw situatie recht hebt op een vergoeding van de overheid.

Share.

About Author

Leave A Reply