De overheid is druk bezig om Nederland van het gas af te krijgen. Er worden steeds vaker gasloze woningen gebouwd. Bovendien verhoogd de overheid de belasting op gas flink, waardoor het duurder wordt. Zo proberen ze het gasverbruik te beperken en de overstap naar alternatieven te bevorderen. Vind jij de gasrekening ook te hoog en wil je graag besparen? Dit zijn 5 handige tips!

1. Slimme thermostaat

Met een gewone thermostaat is de kans groot dat je energie verspilt. Je kunt beter gebruik maken van een klokthermostaat of een slimme thermostaat. Deze kun je instellen op vaste tijden, waardoor de kachel automatisch uitgaat als je hem niet nodig hebt. De slimme thermostaat doet dit het beste: die kun je ook op afstand instellen. Bovendien ‘leert’ de thermostaat je gewoonten en kan hij daardoor beter voorspellen wanneer je welke temperatuur in huis nodig hebt. Je kunt voordelig een slimme kamerthermostaat kopen bij Cvkoopjes.

2. Korter douchen

Voor het douchen heb je in korte tijd vrij veel warm water nodig. De ketel moet vervolgens weer zorgen voor een nieuwe voorraad warm water. Daardoor kost douchen meer gas dan je denkt. Het is een klein deel van je energierekening, maar toch… Je bespaart ongeveer €90,- per jaar als je 5 minuten korter doucht elke dag. Een bad nemen kost meer water en meer gas dan een douche. In een bad gaat al snel meer dan 100 liter warm water, terwijl je bij het douchen minder dan de helft gebruikt.

3. Vloerverwarming

De meeste mensen hebben radiatoren voor de verwarming van hun woning. Deze zijn echter helemaal niet zo efficiënt als je misschien denkt! Warme lucht stijgt op, waardoor de lucht vlakbij de radiator veel warmer is dan in het midden van de kamer. En bij het plafond is het warmer dan bij de vloer. Vloerverwarming is vele malen efficiënter. De vloer wordt warm en daarvandaan stijgt de warmte op. Daardoor wordt de kamer heel gelijkmatig warm en kun je er volledig van profiteren. De thermostaat kan wel 2 graden lager om dezelfde gevoelstemperatuur te krijgen!

4. Per ruimte isoleren

Bij isoleren denken veel mensen aan het isoleren van de buitenmuren en het dak. Op zich ook heel goede maatregelen, maar isoleren is per ruimte nóg efficiënter. Stel je voor dat je vooral de woonkamer lekker warm wilt stoken. In de gang wordt het een stuk minder warm omdat je daar de verwarming uit laat. Het is dan natuurlijk zonde als de warmte uit de woonkamer naar de gang stroomt. Zorg dus voor goede binnenmuur isolatie en kies voor goede deuren met tochtstrips. Zo kun je al binnen het huis het warmteverlies beperken en efficiënter verwarmen.

5. Koken op inductie

Gas is best een fijne manier om te koken. Maar met de steeds hoger wordende kosten op gas, is het een stuk voordeliger om elektriciteit te gaan gebruiken. Inductie is momenteel de meest efficiënte manier om te koken. Je kunt de energie zelf opwekken door zonnepanelen te plaatsen. Zo kun je helemaal goed besparen op de kosten van het koken en ben je extra duurzaam bezig.

Besparen op de gasrekening heeft twee grote voordelen. Natuurlijk bespaar je er heel wat geld mee, zeker nu de overheid de heffing op gas steeds verder verhoogd. Maar een ander voordeel is dat je automatisch ook duurzamer bezig bent. Gas is een fossiele brandstof en levert ook schadelijke stoffen op in het milieu. Bij elektriciteit is dat veel minder, vooral als je gebruik maakt van duurzame energie. Dus: ga aan de slag en bespaar op je gasrekening. Goed voor jezelf én voor het milieu!

Share.

About Author

Leave A Reply