Heb je al eens van het woord rooftop bar gehoord? Met name in het buitenland is dit een trend die we steeds vaker voorbij zien komen: een bar op een dak. Daarnaast is een andere trend ontstaan: een tuin op een dak, in onze taal gewoon een daktuin genoemd. Hoewel het met name bedrijven zijn die zich hiermee bezighouden, kun je er natuurlijk ook thuis voor kiezen om een daktuin te beginnen. In deze blog bieden we je ideeën en inspiratie: dit kun je allemaal maken van een tuin op het dak!

De ruimte voor een moestuin

Het is een droom voor velen: een eigen moestuin! Wat een heerlijk idee om iedere dag weer verse groenten en fruit uit de tuin te kunnen halen. Het probleem is hierbij echter dat er vaak helemaal geen ruimte in de tuin meer over is om hier een moestuin te plaatsen. Dit neemt immers al snel behoorlijk wat ruimte in beslag!

De tuin op het dak kan hierbij de perfecte oplossing bieden. Deze tuin vormt namelijk een heel nieuw oppervlakte aan ruimte! Je kunt er in dat geval zelfs voor kiezen om de gehele daktuin tot een moestuin om te toveren – zeker een idee als je op de begane grond ook een tuin hebt. Stel je eens voor hoeveel plantjes je daar kwijt kunt voor het kweken van je eigen groenten en fruit. Score!
Een moestuin op het dak: je eigen groenten en fruit!

Ontspannen op het dak

Wie geen ambitie heeft om een moestuin te beginnen, doet er goed aan om van de daktuin een plek te maken waar je helemaal kunt ontspannen. Zet er een mooie tafel, stoelen of banken neer, en je nieuwe plek om te relaxen is gecreëerd! Wie een grote daktuin heeft, kan er wellicht zelfs feestjes geven. Barbecue, anyone? Grote kans dat de buren er een stuk minder last van hebben op deze manier!

Een voordeel aan de daktuin? Dat de kans groot is dat er gedurende een groot deel van de dag zon op staat! Zeker als er geen andere hoge gebouwen rondom de tuin staan – wat waarschijnlijk wel anders is bij de tuin op de begane grond. Ideaal dus om lekker te kunnen zonnebaden! Daarbij komt er meteen nog een pluspunt om de hoek kijken: er is veel minder kans op pottenkijkers, met dank aan de hoogte van de tuin!
Ontspannen op het dak met extra veel zonuren

Een plek voor insecten

Naast een plek voor planten en voor mensen vormt de daktuin ook een ideale ruimte voor insecten. Zij vliegen immers toch al hoog in de lucht! En als je van de daktuin een insect-vriendelijke plek maakt, is de kans aanwezig dat ze je minder vaak lastigvallen in huis of in de tuin op de begane grond. Zo heb je hier dus zelf ook echt iets aan!

Je maakt de daktuin een fijne plek voor insecten door er bijvoorbeeld planten te plaatsen waar ze op af komen. Zoveel mogelijk bloemen doen het in dit geval goed! En geloof ons maar: die bloemen willen ook echt wel bloeien in de daktuin, met dank aan het ruime aantal zonuren. Ook een insectenhotel is een ware traktatie voor beestjes. Dat ziet er ook nog eens enorm gezellig uit!
De daktuin: een ideale plek voor insecten

Een exotisch oord

Nog even over die zonuren: heb je bij de daktuin ook meteen het idee om er een exotisch oord van te maken? Dat past hier immers perfect bij! Dit vormt dan ook een ideale look om in het achterhoofd te houden bij het inrichten van de daktuin.

Hoe je gaat voor de looks van een exotisch oord? Daar spelen bijvoorbeeld cactussen een grote rol bij: die passen heel goed bij deze uitstraling. Andere planten die je kunt neerzetten zijn bijvoorbeeld de varen of de palm. Die zijn ook nog eens gemakkelijk te onderhouden! Het enige dat jij vervolgens nog hoeft te doen, is neer te ploffen op die loungebank met een drankje erbij.
De daktuin: ideeën en inspiratie

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven.

Leave A Reply