De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes in huis. Hier kom je ’s ochtends meestal als eerste en ’s avonds als laatste voordat je naar bed gaat. Het is dus heel fijn als de badkamer er goed uitziet en jij je er comfortabel in voelt. Helaas geldt dat lang niet voor iedereen. Veel mensen willen graag hun badkamer renoveren of aanpassen. Dat is echter een vrij dure klus! Gelukkig geven wij tips om een badkamer in te richten met een beperkt budget.

1. Tegels niet vervangen maar veranderen

De tegels vervangen is meestal het duurste van het renoveren van een badkamer. Maar dat hoeft lang niet altijd! Kijk eens naar je tegels. Vind je ze echt niet mooi? Dan heb je meerdere opties.

  • Schilder de tegels met speciale tegelverf. Vooral voor muurtegels is dat heel geschikt en je hebt meteen een nieuwe look.
  • Verwijder de tegels en bewerk de muur met betonstuc. Als je dit zelf kunt doen ben je heel goedkoop uit. De betonstuc kun je schilderen in elke gewenste kleur en is heel goed watervast.
  • Ga je echt voor nieuwe tegels? Zoek dan naar aanbiedingen en dumpzaken. Je kunt dan behoorlijk voordelig je tegels inslaan, vooral voor een kleine badkamer.

Badkamer met bad en douche   

2. Nieuw bad en douche

Een groot deel van de badkamer wordt in beslag genomen door bad en/of douche. Door deze te vervangen krijg je een heel andere uitstraling in de badkamer. Je kunt bijvoorbeeld vrij voordelig een mooi ligbad kopen. Daarmee ziet jouw badkamer er meteen een stuk beter uit. Heb je een douche, ga dan voor een glazen douchecabine waardoor de ruimte groter lijkt.

3. Vervang de wc

In oudere badkamers zie je ook vaak een nogal verouderde toiletpot. Het vervangen hiervan heeft meer invloed dan je denkt! Check wel van tevoren het leidingwerk. Wil je bijvoorbeeld de stortbak wegwerken in de muur of wil je een hangend toilet in plaats van een staande pot, dan moet je eerst kijken of dit mogelijk is qua leidingen. Soms is het verplaatsen van leidingen nog duurder dan het nieuwe toilet zelf!

Badkamer met prachtig toilet

4. Check de badkamermeubels

De badkamermeubels zijn zo duur of goedkoop als je zelf wilt. Je kunt naar een grote badkamer winkel, maar vaak ben je dan behoorlijk veel geld kwijt voor nieuwe badkamermeubels. Je kunt ook gewone meubels geschikt maken voor de badkamer. Of je maakt zelf mooie meubels van steigerhout. Zo krijg je toch een heel mooie look in de badkamer zonder dat je meteen je hele budget er doorheen hebt gejast.

5. Mooie wastafel

Kies een wastafel die past bij je badkamermeubel. Bij een steigerhouten meubel is het bijvoorbeeld heel mooi als je een losse wastafel er bovenop plaatst. Maar je kunt in de meeste meubels ook een ‘gewone’ wastafel integreren. Ga voor een mooie en stijlvolle wastafel die de gewenste uitstraling heeft. En natuurlijk kies je ook een bijbehorende mooie kraan.

Badkamer wastafel

6. Goede afwerking

Tijd voor de laatste stap. Een goede afwerking bepaalt of jouw badkamer mooi is of juist niet. Want hoe mooi je meubels ook zijn, als je vervolgens overal slordige randjes hebt is je badkamer nog steeds niet mooi. Dit zijn praktische tips om de badkamer af te werken:

  • Kies voor mooie kitranden en voegen. Laat dit doen door een prof als je er geen ervaring mee hebt. Dat is het echt waard!
  • Vervang je douchekop door een moderne variant en vervang eventueel ook de thermostaatkraan. Dit ziet er echt veel mooier uit en is relatief goedkoop.
  • Kies een mooie spiegel en een mooi plankje of kastje om je spulletjes te zetten. De spiegel is een blikvanger en is heel belangrijk voor je afwerking van de badkamer.
  • Ga voor dikke, kwalitatieve handdoeken. Kies bij voorkeur voor een leuke kleur die goed past bij de rest van je badkamer. Zo krijg je een luxe uitstraling.
  • Een grote plant is niet alleen goed om kleur in de badkamer te krijgen, het is ook beter voor de luchtkwaliteit. Ga wel voor een plant die goed kan tegen vochtige omstandigheden.
  • De verlichting in de badkamer is belangrijker dan je denkt. Verwijder dus die ouderwetse bolle lamp en kies voor een mooi watervast armatuur.
  • Ga voor een luxe afwerking. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor goud in de badkamer, maar ook graniet en RVS worden veel gebruikt voor een luxere uitstraling.

Moderne badkamer afwerking

Je badkamer aanpassen hoeft niet altijd de hoofdprijs te kosten. Met een aantal relatief goedkope veranderingen kun je de badkamer al flink opknappen. Wel is het verstandig om al van tevoren een duidelijk budget vast te stellen. Zo voorkom je dat je tijdens het klussen steeds nieuwe dingen bedenkt waardoor de aanpassing duurder wordt dan je verwacht had.

Share.

About Author

Leave A Reply