In veel tuinen mag een mooi aangelegd gazon niet ontbreken. Het zorgt meteen voor een sfeervolle groene look. Er zijn allerlei verschillende soorten gras en manieren om een gazon aan te leggen. Wil je weten welke optie het beste bij jouw wensen past? Lees dan zeker even verder!

Verschillende soorten gazon

Er zijn verschillenden soorten gazon met allemaal een eigen functie. Voordat je iets aanlegt, is het verstandig om over de functie van jouw grasveld na te denken. Vervolgens kun je een betere keuze maken over welk grassoort je nodig hebt.

  • Siergazon: een siergazon is – zoals de naam al doet vermoeden – vooral voor de sier. Het gras wordt niet vaak betreden, maar heeft wel veel onderhoud nodig. Het is namelijk belangrijk dat het er netjes uitziet.
  • Speelgazon: een speelgazon wordt gebruikt om op te lopen en te spelen. Vaak wordt er een grassoort gebruikt dat weinig onderhoud nodig heeft.
  • Schaduwgazon: een schaduwgazon is perfect als er geen zonlicht in de tuin komt. Het soort gras kan ook goed tegen droogte en gaat daardoor lang mee.
  • Sportgazon: een sportgazon is bijvoorbeeld een voetbalveld. Het gras moet heel sterk zijn en geschikt voor intensief gebruik.

Verschillende grassoorten

Nu je weet welke functie het gazon heeft, kun je je verdiepen in de grassoorten. Hieronder staat een korte samenvatting van de meest gebruikte opties:

  • Hardzwenkgras: dit grassoort heeft veel onderhoud nodig, maar ziet er wel prachtig uit. Een goede keuze voor een siergazon.
  • Roodzwenkgras: het is een hele sterke grassoort die je ook kort kunt maaien. Het groeit prima in de schaduw en heeft een dichte begroeiing. Mooi voor een siergazon, speelgazon of schaduwgazon.
  • Engels raaigras: dit soort is sterk en groeit snel. Het wordt veel gebruikt om kale plekken mee op te vullen. Dit grassoort kun je gebruiken voor een siergazon, maar ook voor een sportgazon.
  • Veldbeemd: het is een sterk en wintervast soort. Zelfs in de winter ziet het gazon er nog mooi en groen uit. Daarnaast is het bestand tegen droogte. Dit maakt het een goede keuze voor een schaduwgazon of een sportgazon.

Graszaden inzaaien

Een grassoort kun je inzaaien in het voor- of najaar, alleen niet wanneer het te droog is. Vaak is het een goedkope en vrij simpele optie om een gazon aan te leggen.

Graszoden aanleggen

Je kunt ook graszoden kopen voor een direct resultaat. Hierbij hoef je niet te wachten totdat het gras eindelijk is gegroeid. Het leggen van graszoden is daarentegen wel wat lastiger dan zaaien.

Kunstgras aanleggen

Heb je helemaal geen tijd of zin om een gazon te onderhouden? Dan is kunstgras natuurlijk ook nog een optie. Er zijn veel soorten die van een afstandje bijna niet van echt gras te onderscheiden zijn!

Share.

About Author

Hi, ik ben Joanne! Een echte creatieveling die altijd op zoek is naar nieuwe inspiratie. Werkzaam als fashion stylist, model en blogger (onder andere op mijn eigen website www.makepeoplestare.nl). Ik ben gek op het creƫren van mooie dingen in zowel beeld als tekst.

Leave A Reply