IP staat voor Internet Protocol. Een IP camera met wifi heeft twee specifieke kenmerken; in de eerste plaats heeft het apparaat een uniek IP adres, en als tweede wordt er draadloos verbinding gemaakt met het wifi netwerk in huis. Om de juiste keuze te maken zul je een aantal vragen moeten stellen, en daar uiteraard ook antwoorden op zien te krijgen. Met de informatie op deze pagina kan iedereen snel een passende IP camera kopen die aansluit op de persoonlijke behoefte.

1. Waarom wil je een IP camera kopen?

De eerste stap heeft eigenlijk niets te maken met het apparaat, maar met de gebruiker. Wat is reden om een IP camera met wifi te installeren? Is er onlangs een inbraak gepleegd bij iemand in de buurt? Dan ligt een alarminstallatie voor de hand, waarschijnlijk in combinatie met een bewakingscamera. Of wil je weten wanneer jouw kinderen thuiskomen van school en bekijk je graag even de beelden vanaf kantoor? Dit zijn slechts twee heel uiteenlopende toepassingen, die gelukkig met moderne apparatuur te combineren zijn. Let bij een IP camera kopen daarom goed op de koppelingen die gemaakt kunnen worden met andere apparatuur.

2. Hoe wil je dit apparaat aansluiten?

IP camera

Laten we als voorbeeld het Franse merk Somfy nemen. Zij maken naast camera’s en andere toebehoren voor persoonlijke beveiliging ook rolluiken, garagedeuropeners en elektrische raamdecoratie. Zij maken gebruik van zowel Somfy RTS als van IO-homecontrol.

Somfy RTS: Dit is een protocol voor draadloze communicatie dat speciaal ontwikkeld is voor hun eigen lijn producten. Het betreft een systeem zonder feedback functie. Apparaten kunnen dus informatie versturen maar niet ontvangen. Dit beperkt de mogelijkheden.

IO-homecontrol: Via een apparaat zoals de Somfy TaHoma kun je diverse apparaten en diensten koppelen waaronder Philips Hue lampen of Velux rolluiken en uiteraard ook een Somfy IP camera met wifi. Dit is namelijk een universele standaard die niet beperkt is tot één merk. En bij huisbeveiliging mag de connectiviteit tussen apparaten en software niet voor lief worden genomen. Wanneer je een IP camera gaat kopen wil je graag dat deze ook werkt met de rest van de apparatuur in huis.

Helaas zijn er veel systemen op de markt voor smart home apparatuur, gelukkig zijn veel systemen met elkaar te koppelen. Zo ben je niet beperkt tot de apparaten of diensten van één leverancier. Wanneer standaard communicatie niet mogelijk is zijn er vaak tussenoplossingen zoals IFTTT, die apparaten via slimme software trucs toch met elkaar laten communiceren. En dat allemaal zonder een kabel aan te sluiten.

3. Waar wordt de camera aan gekoppeld?

Met een beveiligingscamera kun je inbrekers vastleggen, je zou ze uiteraard liever ontmoedigen om in te breken, Dat is mogelijk met een alarminstallatie. Daar zijn verschillende mogelijkheden in, een autonoom alarm met een specifieke functie om omstanders te alarmeren, en systemen die geïntegreerd zijn met bijvoorbeeld een IP camera die via wifi in verbinding staat met andere smart home apparaten. Denk aan het inschakelen van de verlichting wanneer de camera beweging registreert, of een stil alarm dat alleen te zien is op een smartphone. Wanneer de camera in staat is te communiceren met andere apparaten in huis kun je de woning aanzienlijk veiliger maken.

Er zijn opvallend veel smart home apparaten en diensten die de woning veiliger kunnen maken zoals:

  • Een IP camera met alarmsysteem dat geluid en licht kan produceren.
  • Een video deurbel die bij een druk op de knop laat zien wie er voor de deur staat.
  • Smart locks die digitaal te ontgrendelen zijn en nauwkeurig registreren wanneer iemand de woning verlaat of thuis komt.
  • Verlichting die automatisch inschakelt wanneer het donker wordt op basis van een lichtsensor.
  • Automatische notificaties naar de mobiele apparaten van alle gezinsleden of vertrouwde familieleden of vrienden.
  • Rolluiken die automatisch sluiten of juist openen bij onraad.
  • Slimme luidsprekers die bij alarmering een geluidssignaal laten horen in verschillende ruimtes.

En vergeet ook zeker niet slimme rookmelders die bij detectie van rook iedereen in de gehele woning op de hoogte stellen en zelfs daarbuiten met licht, geluid en andere middelen.

Camera kopen in drie stappen

We hebben zojuist de drie voornaamste stappen gedefinieerd:

  1. Waarom je een IP camera wilt kopen.
  2. Hoe je deze wilt gaan aansluiten.
  3. Wat er verder gekoppeld kan worden aan het systeem.

Denk niet alleen aan de situatie van vandaag, maar kies bij voorkeur voor een systeem dat uitbreidbaar is met andere functionaliteiten in de toekomst. Denk aan slimme sloten, sensoren op ramen en deuren of geautomatiseerde rolgordijnen voor het venster. Wanneer je draadloos werkt en uitgaat van een universeel protocol is het mogelijk om de woning stap voor stap veiliger te maken. Somfy is specialist in Smart Home en kan je hier goed bij helpen!

Share.

About Author

Leave A Reply