Misschien heb je jarenlang gehuurd, of wil je het gewoon meteen goed aanpakken. Hoe je het ook wend of keert, het kopen van een woning kan een goede investering zijn. Maar waar moet je nu allemaal aan denken wanneer je een nieuw huis koopt? Je leest het hier.

1. Het afsluiten van een hypotheek

Niet iedereen heeft zomaar het totaalbedrag voor een woning op zijn bankrekening staan. In de meeste gevallen moet er dan ook een hypotheek afgesloten worden. Zodra je het kopen van een woning overweegt, is het verstandig vast wat navraag te gaan doen en wat informatie op te vragen bij verschillende hypotheekverstrekkers. Op deze manier weet je (op tijd) aan welke voorwaarden je moet voldoen om een hypotheek te krijgen.

2. Spaargeld opbouwen

Een van de (meestal) standaard voorwaarden is het feit dat je een x bedrag in moet leggen om een hypotheek te kunnen krijgen. Vaak is dit zo’n 10% van de totale waarde van de hypotheek. Begin dus op tijd met sparen – het kan vaak wel een jaar duren voordat je voldoende spaargeld tot je beschikking hebt.

3. Een overzichtelijke rekening

Een andere voorwaarde voor het krijgen van een hypotheek is het kunnen tonen van een overzichtelijke bankrekening. Een bankrekening waar maandelijks voldoende geld op binnenkomt, duidelijke lasten vanaf gaan, en er op het einde van de maand nog een x bedrag overblijft. Je bankrekening toont de hypotheekverstrekker of je in staat gaat zijn om maandelijks je hypotheek te betalen.

4. Een goede baan

Het hebben van een goede baan speelt natuurlijk ook een grote rol. De bijbaantjes in de horeca worden vaak niet als voldoende draagkracht gezien om een woning te kunnen kopen. Een vast contract met een redelijk tot goed maandsalaris kan alleen maar bijdragen aan je kansen om een woning te kunnen kopen.

5. Inzicht in de markt

De woningmarkt is een van de meest veranderende markten. Zo kan woning X het ene moment 250.000 kosten, en een paar jaar later voor 370.000 te koop staan. Houd de woningmarkt goed in de gaten en probeer een aankoop te doen wanneer de markt gunstig lijkt te zijn.

Het kopen van een opknapper kan je op lange termijn veel rendement opleveren, maar is dat wat je wil? Wil je een woning waar je direct in kan trekken, of vind je het niet erg om de handen uit de mouwen te steken?

Share.

About Author

Leave A Reply