Het is niet lastig om zelf een schutting van betongaas in de tuin te plaatsen. Je moet er even tijd voor vrij maken, de juiste materialen voor aanschaffen en eventueel om extra hulp vragen bij een handige vriend of buurman. Als de schutting eenmaal staat, kun je er nog heel lang van genieten. Het is bijvoorbeeld prachtig met een klimplant erin!

Zelf een betongaas schutting plaatsen: wat heb je nodig?

Om zelf een schutting van betongaas te plaatsen moet je de volgende benodigdheden in huis halen:

  • Betongaas
  • Metalen of houten palen
  • Grondankers
  • Bevestigingsbeugels
  • Schroeven
  • Spandraad
  • Waterpas
  • Meetgereedschap
  • Goed gereedschap

Het juiste betongaas kiezen

Betongaas is verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en soorten. Hoe kleiner de vakjes van het gaas zijn (de maaswijdte), hoe sneller klimplanten kunnen dichtgroeien. De keuze is dus aan jou wat het mooiste staat in de tuin. Hou daarnaast rekening met de grootte van je tuin en de gewenste hoogte van de schutting. Tip: Overleg dit ook even met de buren!

Draad spannen en grondankers plaatsen

Om ervoor te zorgen dat de schutting in een rechte lijn geplaatst wordt, kun je een draad spannen over de lengte. Gebruik dit als richtlijn tijdens het plaatsen van de schutting. Graaf langs deze lijn ook de gaten waar de grondankers en palen in komen. Het is belangrijk dat deze palen recht en op dezelfde hoogte staan. Hiervoor gebruik je meetgereedschap, een waterpas en het gespannen draad. Je kunt de basis eventueel verstevigen met sneldrogend cement. Dit is afhankelijk van het soort grondankers, het gaas en jouw tuin.

Palen monteren op de grondankers

Na het voorbereiden van een stevige en rechte basis kun je de palen monteren op de grondankers. Zorg er weer voor dat alles waterpas staat en op gelijke hoogte komt. Hiervoor kun je eventueel een nieuw touwtje spannen als hulpmiddel.

Het betongaas monteren

Vervolgens monteer je het betongaas aan de palen met bevestigingsbeugels. Een schutting van dik betongaas kun je naast elkaar op de paal bevestigen. Maak je gebruik van een dun en fijn gaas? Dan kun je er ook voor kiezen om het gaas te laten overlappen. Maak het in beide gevallen goed aan elkaar vast met klemmen.

Klimplanten aanleggen

Tot slot kun je de erfafscheiding opfleuren met een mooie klimplant. Klimop is hier natuurlijk perfect voor! Andere klimplanten die ook goed groeien tegen gaas zijn: klimhortensia, kamperfoelie, wingerd en passiebloem.

Share.

About Author

Hi, ik ben Joanne! Een echte creatieveling die altijd op zoek is naar nieuwe inspiratie. Werkzaam als fashion stylist, model en blogger (onder andere op mijn eigen website www.makepeoplestare.nl). Ik ben gek op het creëren van mooie dingen in zowel beeld als tekst.

Leave A Reply