Bij haast iedereen veranderen de woonwensen door de jaren. Maar er is in Nederland al een tijd sprake van een woningtekort. Een andere woning vinden die wel voldoet aan je veranderde wensen en ook nog eens binnen je budget valt, kan dus lastig zijn. Een goede oplossing voor veel mensen zou zijn om hun huidige woning te verbouwen. Zo geef je bijvoorbeeld met een nieuwe keuken of badkamer je woning echt een update. Of je creëert meer ruimte met een uitbouw of opbouw. Een verbouwing is op diverse manieren te financieren. Door de huidige lage spaarrentes is eigen vermogen gebruiken hiervoor het meest interessant. Maar niet iedereen heeft (voldoende) eigen vermogen voor een verbouwing. Hieronder lees je meer over de financiering van een verbouwing door middel van een lening of een hypotheek.

Financier een verbouwing met een tweede of hogere hypotheek

Bij een verbouwing is het allereerst belangrijk te kijken wat je precies veranderd wil hebben, en wat de kosten hiervan zijn. Vraag hiervoor verschillende offertes aan om de prijzen goed te kunnen vergelijken. Gaat het om een grote verbouwing? En bedragen de kosten ervoor meer dan 25.000 euro? Dan is een tweede hypotheek afsluiten of je huidige hypotheek verhogen financieel vaak het meest aantrekkelijk. Je betaalt dan weliswaar onder andere afsluitkosten en kosten voor een notaris. Maar je kunt ook van de huidige lage hypotheekrente profiteren. Online kun je gemakkelijk en snel de hypotheekrente vergelijken, zodat je niet meer betaalt dan nodig.

Veel hypotheekverstrekkers hanteren een maximale aflossingsperiode van 30 jaar. Van de hypotheekrenteaftrek kunnen veel mensen echter wel nog maar een kleiner aantal jaar gebruik maken. Houd er ook rekening mee dat aftrek van de hypotheekrente alleen mogelijk is als er tenminste annuïtair afgelost wordt.

Ook moet je wel nog voldoende financiële ruimte hebben om een tweede hypotheek af te sluiten of je huidige hypotheek te verhogen. De afgelopen jaren zijn de woningprijzen sterk gestegen in bepaalde delen van Nederland. Heb je de woning langer geleden gekocht? Dan kan het zijn dat er een flinke overwaarde is. Hierdoor is het gemakkelijker een extra hypotheek af te sluiten of de huidige te verhogen. Heb je vrij recent je woning gekocht en toen het maximale hypotheekbedrag geleend? Dan is er vaak geen of maar weinig ruimte voor een extra of hogere hypotheek.

Een verbouwing financieren door middel van een lening

Een verbouwing financieren door middel van een lening

Gaat het slechts om kleine aanpassingen om je woning weer aan je woonwensen te laten voldoen? Bij een leenbedrag tot 25.000 euro is een lening vaak de beste optie als je zelf geen of niet voldoende eigen vermogen hebt. Een lening is in deze situatie het meest aantrekkelijk, omdat je niet te maken krijgt met allerlei bijkomende kosten voor onder andere het afsluiten, advies, bemiddeling, en notariskosten.

Een lening afsluiten voor een verbouwing heeft diverse voordelen. Kies je voor een persoonlijke lening? Dan kun je in sommige gevallen de rente voor de verbetering van een woning aftrekken voor de inkomstenbelasting. Net zoals de aftrek van de hypotheekrente. Daarnaast wordt bij de berekening van een extra hypotheek of verhoging van een hypotheek getoetst op de fictieve last. Hierdoor kan soms de hypotheek niet uitgebreid worden. Bij een lening wordt daarentegen getoetst op de werkelijke kredietlast. Tot slot kun je bij een aantal kredietverstrekkers profiteren van een lagere rente als je een eigen woning hebt. Ook de rentes voor een lening kun je online kun je gemakkelijk en snel vergelijken, bijvoorbeeld bij Rente.nl.

Bereken wat in jouw geval financieel het meest aantrekkelijk is

Of het in jouw specifieke geval de beste optie is om een verbouwing te financieren door middel van een hypotheek of lening, is afhankelijk van de verbouwingskosten en persoonlijke (financiële) situatie. De bovengenoemde opties zijn niet voor iedereen mogelijk, of financieel even aantrekkelijk. Reken dus goed door welke optie in jouw situatie het voordeligst is. Zo voorkom je dat de verbouwing duurder uitpakt dan nodig is.

Share.

About Author

Leave A Reply