De energierekening wordt steeds hoger en dat wordt de komende jaren alleen maar meer. Tegelijkertijd wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Om duurzaam te leven en energie te besparen, kun je kleine en grote maatregelen nemen. De investering is niet altijd goedkoop maar op den duur ga je het verschil merken in de portemonnee. Dit kan per jaar soms wel een paar honderd euro schelen.

Besparen door energie vergelijken

Er zijn simpele manieren om de energierekening te verlagen. Allereerst moet je de juiste energieleverancier kiezen. Door energie vergelijken op het internet weet je waar je het voordeligst uit bent.

Voorkom sluipverbruik

Wanneer je een energiebedrijf hebt gekozen, zijn er makkelijke manieren om de energierekening laag te houden. Trek alle stekkers van apparaten die je op dat moment niet gebruikt uit het stopcontact. Ook die van de televisie, zodat deze niet op stand-by blijft staan. Dit is niet alleen veilig, want je voorkomt kortsluiting en brand, maar hiermee neemt ook het sluipverbruik af. Ongemerkt verbruiken apparaten energie wanneer de stekker in het stopcontact zit. Zeker televisies die op stand-by staan, kunnen de energierekening jaarlijks met tientallen euro’s verhogen.

Thermostaat omlaag

Een warm huis is fijn, zeker in de winter. Maar op het moment dat je niet thuis bent of wanneer je slaapt, is het niet nodig om de thermostaat hoog te zetten. Beter is dan om de thermostaat een paar graden lager in te stellen. Hiermee voorkom je dat de verwarming aanspringt wanneer je niet thuis bent. Wil je toch thuiskomen in een voorverwarmd huis? Veel energiemaatschappijen hebben tegenwoordig handige apps waarmee je op afstand de thermostaat kunt bedienen.

Kies voor ledverlichting

Met ledverlichting bespaar je op elektriciteit. Vervang de lampen in huis dus door ledlampen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel sfeervolle en moderne ledlampen. Let er ook op dat je geen lampen laat branden in ruimtes waar je op dat moment niet bent.

Duurzame maatregelen

Naast kleine maatregelen die je makkelijk neemt, zijn er ook meer duurzame manieren om energie te besparen. Deze gaan wel gepaard met een investering maar uiteindelijk gaat de energierekening zo wel omlaag. Denk aan isolerende maatregelen, wanneer je een ouder huis hebt. Ramen met dubbele beglazing, een groen dak of speciale impregnatiemiddelen voor de muren die warmteverlies tegen gaan en voor een stabieler klimaat zorgen. Dit is meestal niet goedkoop maar scheelt op den duur wel in het energieverbruik omdat je de verwarming minder hoog hoeft te zetten.

Zelf energie opwekken

Zelf energie opwekken wordt steeds populairder. Het is niet alleen goed voor het milieu en de energierekening maar kent ook fiscale voordelen. Zonnepanelen of collectoren zijn de bekendste manieren om je woning van eigen energie te voorzien. De investering is fors, want je betaalt om een gemiddeld dak te voorzien van zonnepanelen zeker een paar duizend euro, maar dit bedrag verdien je binnen enkele jaren terug en de energierekening gaat er door omlaag. Een bijkomend voordeel is dat je de btw op de aanschaf terug mag vragen bij de Belastingdienst. Vind je een investering in zonnepanelen te duur? Er zijn gemeenten die speciale leningen en subsidies verstrekken om dit soort energiebesparende maatregelen te financieren. Wil je weten wat de mogelijkheden hiervoor zijn in jouw gemeente? Dit kun je controleren met behulp van de EnergieSubsidiewijzer.

Share.

About Author

Leave A Reply