Iedere kleur heeft een eigen betekenis en symboliek. Dit kan een hoop effect hebben op je emoties en humeur. Om deze reden kiezen mensen graag voor een donkere tint in de slaapkamer en juist een frisse blauwtint in de badkamer. Wanneer je op het punt staat om je interieur een make-over te geven, bijvoorbeeld omdat het nieuwe seizoen voor de deur staat, of je graag een bijzondere trend wilt uitproberen, is het goed om eens kritisch te kijken naar het kleurenpalet van je eigen woning. Dit kan eenvoudig door het (laten) maken van een moodboard of inspiratie op te doen in leuke woonbladen of -winkels. Maak tijdens het winkelen een handig aandenken met je smartphone camera, sla deze op in een speciale map op je micro sd kaart, en je ziet jezelf al helemaal zitten in je nieuwe interieur.

Basiskleuren

Kleur is op een eenvoudige manier toe te passen in ieders interieur. Door rekening te houden met de lichtinval en de sfeer die je wilt bereiken, is van iedere ruimte een geheel eigen plek te maken. Door te kiezen voor een rustige basis zorg je er voor dat je hele huis één geheel blijft. Kies voor een neutrale kleur voor de vloer en de wanden en trek deze overal door. Ook een bepaald materiaal zorgt ervoor dat verschillende ruimtes dezelfde look en feel krijgen. Combineer er op los, probeer dingen uit en vooral: durf je eigen persoonlijkheid door te laten schemeren. Vertrouw op je gevoel!

Emotie

De kleuren in onze omgeving zijn van directe invloed op onze stemming, en andersom! Denk maar eens aan het gevoel van een herfstachtige boswandeling, of de outfit die je kiest bij een bepaalde gelegenheid. Ook marketeers zetten deze techniek geregeld bewust in om een bepaalde emotie op te wekken bij de consument. Wil je een ruimte die meer rust uitstraalt, kies dan voor aardse tinten als blauw en groen. Ga je voor levendig en energiek, kies dan voor rood-, oranje-, of geeltinten. Ook donkere tinten lenen zich goed voor een ruimte om tot rust te komen, bijvoorbeeld de slaapkamer. Bepaalde structuren en materialen hebben een vergelijkbaar effect. Denk aan wollige dekens of een warm vloerkleed.

DIY sfeermaker

Veel mensen laten zich gemakkelijk afschrikken door de decoratie van de wanden. Logisch: het is een flink oppervlak en de kleur is behoorlijk bepalend voor de uitstraling van je (woon)kamer. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor: start een leuk DIY project! Zo hoef je niet direct de hele wand te behandelen en is het doorgaans gemakkelijk aan te passen als het niet bevalt. Maak bijvoorbeeld een subtiel verloop met een ombre-techniek, gebruik een spons om de verf grof aan te brengen voor een industriële look of maak een lambrisering van sloophout. Ook een groot prikbord, gemaakt van kurken placemats of onderzetters, is een perfecte basis om je wand regelmatig van nieuwe decoratie te voorzien. Een vergelijkbare trend is magneetverf: een klassieker die het nog steeds heel erg leuk doet in de keuken of de hal. Haal de juiste materialen in huis, doe een middagje je Happy Plugs oordopjes in, zet goeie tunes aan en ga aan de slag!

Kleur bekennen

Per seizoen zijn kaarsen en kussenhoesjes eenvoudig te vervangen. Ook bloemen, planten en lampenkappen kunnen een wereld van verschil maken. Door deze elementen per kamer door te schuiven wissel je gratis en snel van look. Val je als een blok voor een grof gebreid mosterdgeel vloerkleed? Gewoon doen! Met één grote eyecatcher is het des te gemakkelijk om de rest van je interieur rustig te houden of aan te passen.

Mermaid trend

Naast kapsels, kleding, telefoon accessoires en sieraden ontkomt ook onze inrichting niet meer aan deze hype. Een gewaagde trend, die vanwege zijn opbeurende effect zeker een plekje verdient in deze top 5. Mermaid is fris, shiny, zilver en blauw. Ook decoratie of prints als zeesterren, schelpen en schubben passen perfect in dit straatje: mits voorzien van een gezonde dosis glitter en het liefst uitgevoerd in een diepe paars-, blauw- of zeegroene tint. Wanneer we de vertaling maken naar passende accessoires, zien we reflecterende (holografische!) materialen, een fris kleurgebruik en vooral een tikje overdreven designs met een knipoog naar de onderwaterwereld. Zo waan je je de rest van het jaar nog even op vakantie, aan een heerlijk strand of in een bijzondere fantasiewereld.

Share.

About Author

Leave A Reply