Vroeger hielden de dames eigenlijk altijd een grote voorjaarsschoonmaak. Fanatiekelingen deden dat in het najaar nog eens over, zodat het huishouden schoon de winter in ging. Maar tegenwoordig, zeker nu vrouwen ook werken, wordt er niet meer zoveel gekeken naar het jaargetijde. Bovendien zijn de mensen een behoorlijk stuk schoner geworden. Het gevolg is dat er ook veel mensen zijn die in de winter al beginnen aan een grote winterschoonmaak. Deze verschilt in een aantal opzichten van de schoonmaakbeurten in de andere seizoenen. Wil jij alle handige ins en outs van de grote winterschoonmaak weten? Dit zijn leuke en praktische tips!

1. Badkamer en keuken

De nadruk ligt bij de grote winterschoonmaak op de badkamer en de keuken. Dat komt omdat er door het vocht vaak schimmel ontstaat. Maak alle hoeken en randen netjes schoon met behulp van een stoomreiniger van de Mediamarkt. Deze maakt alles niet alleen schoon, maar doodt ook meteen alle schimmels en bacteriƫn. Je hoeft dan niet perse allerlei agressieve anti-schimmel middelen te gebruiken.

2. Fantastisch luchten

Je denkt waarschijnlijk dat je in de winter weinig dingen buiten kunt zetten. En dat klopt, maar tegelijkertijd is de winter de perfecte tijd om spullen lekker te laten luchten. De schone, frisse en koude lucht werkt in de winter eigenlijk nog beter dan in de zomer. Klop dus je matten en beddengoed lekker uit en zet de ramen wijdopen. Is het nat of regenachtig weer, dan kun je het luchten ook uitstellen tot het weer beter is geworden. Zet dan alle ramen tegen elkaar open en laat de frisse lucht naar binnen. Vooral in de slaapkamer is frisse lucht erg belangrijk.

3. Van kamer naar kamer

Omdat je je meubels en spullen niet zomaar buiten kunt zetten in de winter, werk je tijdens de winterschoonmaak van kamer naar kamer. Je haalt een kamer zoveel mogelijk leeg, waarna je hem grondig schoonmaakt. Daarna zet je de spullen weer terug en kun je verder met de volgende kamer. Gaan de spullen naar een kamer waar je schoongemaakt hebt? Poets dan ook de losse spullen goed af voordat je ze daarheen brengt.

4. Als het vriest…

Als het vriest kun je een aantal klusjes doen die je anders niet kunt doen. Drie handige klusjes:

  • Hang het beddengoed buiten als het vriest. Bij voorkeur zet je je matras ook een dagje buiten, op een stuk zeil tegen het vuil. Huisstofmijt kan niet tegen kou en ook bedwantsen vriezen dood als je ze de hele dag in de vrieskou houdt.
  • Zet je diepvriesspullen buiten en maak de diepvries schoon. Zo ontdooien je spullen niet en hoef je je niet te haasten. Bescherm de spullen wel tegen katten!
  • Jassen beginnen na een tijdje aardig te stinken. Zijn ze verder nog schoon? Dan hang je ze een poosje buiten in de kou – de geur is zo verdwenen.

5. Kerstspullen opbergen

Een andere klus die veel gebeurt in de winter is het opbergen van de kerstspullen. Als je dit slim doet, heb je er volgend jaar heel weinig werk van als alles weer tevoorschijn komt. Dit zijn goede tips voor het wegstoppen van de kerstspullen:

  • Gebruik gesloten bakken met deksel, zodat er geen stof tussen de spullen komt.
  • Klop de lampjes en slingers buiten uit voordat je ze opbergt, want tijdens het hangen komt er veel stof op te liggen.
  • Poets de kerstballen af met een vochtige doek en laat ze goed drogen voordat je ze wegstopt. Als je ze vochtig wegstopt is er kans op schimmel!
  • Dek vazen, schalen en decoraties af nadat je ze hebt gepoetst.
  • Denk niet “die lampjes haal ik volgend jaar wel uit de knoop”, want dan loop je volgend jaar te mopperen. Je kunt ze beter nu op een praktische manier opbergen. Neem bijvoorbeeld een stuk karton waar je ze omheen wikkelt.

Met deze tips kom je je winterschoonmaak wel door. Dit zijn typische klusjes die je mooi in de winter kunt doen. Zo is je huis weer lekker fris en kun je vol goede moed het voorjaar in. Na de grote winterschoonmaak is het leuk om het huis voor te bereiden op de lente. Wat dacht je van schalen met bloembollen om het huis op te vrolijken? Lente decoraties helpen fantastisch tegen een winterdip!

Share.

About Author

Leave A Reply