De houtworm wordt als een van de meest vervelende ongediertesoorten beschouwd door huishoudens. Gek is dit niet! De houtworm kan namelijk voor een ernstige verzwakking van houten constructies zorgen. Denk aan een houten kast, een houten stoel, houten vloeren of een houten constructie van het dak. Reden genoeg om de houtworm in een vroeg stadium te laten bestrijden. De bestrijding van de houtworm kun je het beste aan een professionele organisatie overlaten. Zo ben je ervan verzekerd, dat dit op een efficiënte wijze gebeurd! In dit artikel vertellen we je meer over het herkennen van de houtworm.

Kleine gaatjes in houten constructies

Veel mensen herkennen de houtworm aan kleine gaatjes, die in houten constructies ontstaan. Deze gaatjes zijn het begin van de gangen die door het hout worden geknaagd door een houtworm. In feite is de houtworm niets meer dan de larve van een tor of kever. Het dier knaagt het hout aan, om zich op die manier te voeden. Wanneer het beestje groot genoeg is zal deze een uitvliegopening creëren in het hout. Vervolgens verlaat het beestje de houten constructie en laat het diertje deze ernstig verzwakt achter. De gaatjes in houten constructies hoeven zodoende niet te betekenen, dat de houtworm nog actief is.

Houtworm (2)

Het herkennen van een actieve houtworm

Om te achterhalen of de houtworm nog actief is, kun je gebruik maken van een vel wit papier. Leg het papier onder de houten constructie waarin je de kleine gaatjes heeft opgemerkt. Vervolgens kun je een paar dagen later controleren of het vel papier nog schoon is. Liggen er kleine houtsnippers op het papier? In dat geval duidt dit op de aanwezigheid van een actieve houtworm. Om een verdere aantasting van het hout te voorkomen, is het belangrijk het dier snel te laten bestrijden. Ook kun je het houten voorwerp waar mogelijk buiten je woning plaatsen. Je voorkomt zo, dat de houtworm overgaat op een andere houten constructie in huis.

Houtworm

Preventieve maatregelen tegen houtworm

Om de kans op de aanwezigheid van houtworm in huis te voorkomen, is het verstandig om houten meubels altijd vooraf te controleren op kleine gaatjes. In het bijzonder wanneer je deze meubels van iemand anders krijgt of ze tweedehands overneemt. Daarbij doe je er verstandig aan om het hout in te smeren met beits. Dit middel schrikt torren en kevers af, waardoor zij hun larven minder snel op het hout achter zullen laten.

Share.

About Author

Leave A Reply