De meeste ramen zijn vierkant of rechthoekig. Maar dat zijn ze lang niet allemaal! Er zijn ook huizen met mooie ronde, trapeziumvormige of ruitvormige ramen. Kortom: ramen waar eigenlijk niet echt kant-en-klare raamdecoratie voor te vinden is. Hoe vind je raamdecoratie voor dit soort ‘gekke’ ramen?

Tip 1. Altijd op maat

Je hebt vrijwel altijd raamdecoratie op maat nodig als je ramen met afwijkende vormen hebt. Er zijn nu eenmaal geen standaard raamdecoraties die daarvoor geschikt zijn. Je zult vaak ‘out of the box’ moeten denken om passende raamdecoratie te vinden. Het is het meest praktisch om een bedrijf te zoeken dat gespecialiseerd is in raamdecoratie op maat. Bij zonnelux.nl vind je mooie voorbeelden van raamdecoraties voor ramen met afwijkende vormen en maten.

Tip 2. Moet je raamdecoratie open kunnen?

Stel jezelf te vraag: moet de raamdecoratie open kunnen? Hoeft dat eigenlijk niet, dan is de keus veel gemakkelijker. Wil je wel dat je raamdecoratie open kan om het licht binnen te laten, dan heb je extra aanpassingen nodig. Bij een ruitvormig raam zal bijvoorbeeld vaak gekozen worden voor twee aparte delen, die elk naar een andere kant opzij kunnen schuiven. Bij een rond raam is het nog lastiger, omdat de raamdecoratie in het midden het breedst is. Toch zijn ook daar mooie oplossingen voor.

Tip 3. De juiste raamdecoratie

Het type raamdecoratie is erg belangrijk als je ramen hebt met afwijkende vormen. Zo gebruik je bij een ruitvormig raam meestal verticale raamdecoratie, zoals lamellen en gewone gordijnen. Bij trapeziumvormige ramen wordt ook vaak gekozen voor verticale raamdecoratie, maar ook horizontale raamdecoratie is een optie. Je kunt bijvoorbeeld mooie jaloezieën op maat laten maken voor zo’n raam. Heb je bolle of holle ramen, zoals het toograam, dan kies je wel altijd voor verticale raamdecoratie. Verder let je bij het kiezen van de raamdecoratie natuurlijk ook op de uitstraling van je interieur. Of je kiest voor tijdloze raamdecoratie, zoals houten jaloezieën, die eigenlijk in elk interieur passen.

 Lamellen ophangen

Tip 4. Let op met rails, roedes of ophangsystemen

Vreemd gevormde ramen hebben vaak ook een extra ‘gebruiksaanwijzing’ als het gaat om het ophangen van de raamdecoratie. Je zult bijvoorbeeld bij een ruitvormig raam moeten gaan voor twee roeden of rails, die je eventueel wel op elkaar kunt aansluiten. Heb je een driehoekig raam, dan kun je hetzelfde probleem hebben. Wil je graag lamellen of andere raamdecoratie met een ophangsysteem? Dan moet je echt gebruik maken van een product op maat speciaal voor jouw situatie, ander is de kans groot dat je problemen krijgt bij het ophangen.

Tip 5. Hoe gaat het raam open?

Nog een laatste vraag die je jezelf moet stellen. Kan het raam open? En zo ja, hoe gaat dat dan? Dit is zowel bij gewone als bij afwijkende ramen een belangrijke vraag. Maar al te vaak blijkt dat een raam niet meer goed geopend kan worden omdat de raamdecoratie in de weg zit. Bekijk dus goed of en hoe het raam geopend kan worden. Dan kun je daar je raamdecoratie op aanpassen.

Ramen met afwijkende vormen kunnen best lastig zijn. Er is geen standaard passende raamdecoratie voor te vinden. Vaak zul je creatief moeten zijn in het bedenken van een mooie passende raamdecoratie. Gelukkig zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in het werken met ‘gekke’ ramen en vreemde maten. Zo vind je dus toch nog een mooie, passende raamdecoratie voor jouw ramen.

Share.

About Author

Leave A Reply