Slapen is soms eenvoudig en soms een ingewikkelde kunst. Niet iedereen valt even snel in slaap en bovendien hangt dit ook af van het jaargetijde en het weer. Zo hebben mensen de neiging om sneller en dieper te slapen als het buiten regent, terwijl dat een stuk lastiger wordt bij erg warm weer. Met deze handige tips slaap jij altíjd lekker – ongeacht het weer of het jaargetijde!

1. Een goed matras

Natuurlijk is het belangrijk dat je in bed lekker ligt. Een goed matras vormt de basis voor een goede nachtrust. Echter, er zijn heel veel verschillende soorten matrassen. In principe is er niemand die jou kan vertellen welk matras goed bij jou past. Dat is een kwestie van uitproberen.

2. Geschikt beddengoed

Natuurlijk heb je om goed te slapen ook goed beddengoed nodig. Kies een laken dat lucht doorlaat en vocht opneemt. Een katoenen laken is bijvoorbeeld heel goed, terwijl een satijnen laken helemaal niet praktisch is. Verder kies je voor een donzen dekbed. Een donzen dekbed heeft namelijk een goed isolerende werking in de winter, maar zorgt dat je wel lekker koel blijft in de zomer. Zo slaap je in elk seizoen goed!

3. Een rustige slaapkamer

Een slaapkamer moet rust uitstralen. Zet er dus niet allerlei kleine decoraties en accessoires neer. Kies voor een combinatie van slechts twee of drie kleuren, die niet te fel zijn. Richt de ruimte sfeervol en bescheiden in, zodat je er goed tot rust kunt komen. Een TV in de slaapkamer is not done: di1§t kan zeer slechte invloed hebben op je slaappatroon.

4. Veel frisse lucht

Zowel in de zomer als in de winter is frisse lucht de sleutel tot een goede nachtrust. In de zomer kun je eventueel gebruikmaken van airconditioning of een ventilator. In elk seizoen zet je de ramen van de slaapkamer minimaal 1 uur per dag open, zodat de lucht kan circuleren.

5. Maak het donker

In de winter slapen mensen vaak beter dan in de zomer. Dat komt omdat het in de winter eerder donker wordt. Dit kun je bevorderen door te kiezen voor donkere of verduisterende gordijnen. Hoe minder licht er ’s avonds in de slaapkamer is, hoe gemakkelijker je in slaap zult vallen. Een donkere slaapkamer brengt je eerder tot rust en je zal er dieper van slapen.

6. Muziek in de slaapkamer

Heb je nog moeite om in slaap te vallen? Dan zorg je voor zachte, kabbelende muziek. Zeker als je de neiging hebt om te gaan piekeren in bed kan muziek precies zijn wat je nodig hebt. Natuurlijk kies je voor een rustgevende muziek, bij voorkeur klassiek. Zorg ervoor dat je een apparaat gebruikt dat vanzelf na een bepaalde tijd uitschakelt.

7. Zorg voor voldoende beweging

Slapen is heel lastig als je de hele dag al stil hebt gezeten. Beweging is dan ook belangrijk voor een goede nachtrust. Lichamelijke vermoeidheid is precies wat nodig is om in slaap te vallen. Dat kun je doen door te sporten, maar een uurtje in de tuin klussen of een flinke avondwandeling werkt ook heel goed.

Welk seizoen het ook is, er is geen reden waarom je slecht zou moeten slapen. Een goede nachtrust is belangrijk om goed te kunnen werken en om je fit te voelen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met verstoorde nachtrust sneller ziek worden en meer aanleg hebben om dik te worden. Kortom: je lichaam raakt van slag als je niet voldoende slaap krijgt. Volg deze 7 tips op en slaap het hele jaar door als een roosje!

Share.

About Author

Leave A Reply