Een verbouwingsklus is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ga bewust te werk en schrijf/teken je plan ver tevoren goed uit. Door voorafgaand aan de klus zelf alles goed op papier te hebben bespaar je jezelf een hoop ongerief. En ook al lijken ze vanzelfsprekend, de stappen hieronder worden door menig klusser vergeten of genegeerd. Wees dus gewaarschuwd. Maar geniet ook vooral van je ambitieuze project!

1: Ik heb (g)een idee!

Allereerst is het zaak dat je je wilde ideeën op papier zet om ze te kunnen structureren. In deze fase bepaal je wat je precies wilt verbouwen en wat dit inhoudt voor de andere ruimtes van je woning. Ook bepaal je of je een aannemer of architect inschakelt om (een deel van) de klus uit handen te geven of dat je het in je eentje wel op kunt knappen. Wees nooit te trots om hulp te weigeren als je weet dat je die wel degelijk kunt gebruiken!

Vergeet ook niet te kijken naar wat er allemaal moet worden weg gebroken en afgevoerd. Voor verschillende materialen staan even verschillende afvalbakken. Jazeker, een renovatie is aan regels gebonden!

2: I love it when a plan comes together…

Maak een concreet plan voor je verbouwing. Indien nodig zijn de originele tekeningen van je woning bij de Bouw- en woningtoezicht van je gemeente op te vragen. Bovendien kun je dan meteen nagaan wat er allemaal wel en niet mag en of jouw project het bestemmingsplan van de gemeente niet in de weg zit. Bovendien moet je klus aan de eisen en bouwverordening van de gemeente voldoen.

Bedenk je bovendien waar alle afval heen moet. Anders ligt je huis of tuin straks vol met puin en kun je je achterste niet keren. Een geschikte container huren voor jouw afvalstroom is hierbij de beste optie. Deze is beschikbaar in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van jouw project.

3: Regels zijn regels

Wees er zeker van of je wel of geen vergunning nodig hebt voor de renovaties die jij uit wilt voeren. Zo ja, dan kun je die maar beter op tijd aanvragen, want het kan zo dertien weken duren voordat je de gewenste documenten binnen hebt! Bovendien kan je plan worden afgewezen of onderhevig zijn aan vereiste aanpassingen. Mocht je tussentijds al begonnen zijn met renoveren, dan was al je werk wellicht voor niets.

4: Het (ver)zeker(d)e vóór het (onver)zeker(d)e

Aannemers en architecten zijn via hun eigen verzekering verplicht verzekerd. Datzelfde geldt niet voor familieleden en vrienden die je komen helpen. Althans, niet in principe. Spreek dit goed met elkaar door en zorg voor voldoende verzekering voordat je gaat beginnen.

5: Geld moet rollen

Ga niet in op het eerste het beste aanbod als je besluit uit te besteden. Vraag verschillende offertes aan en vergelijk deze nauwkeurig met elkaar. Zo krijg je een goed beeld van wat de uiteindelijke kosten zullen zijn en hoe je die eventueel kunt drukken. Ga in ieder geval altijd uit van bijkomende kosten. En kom je tot een overeenkomst met een aannemer of architect, leg dan je afspraken altijd schriftelijk vast!

Kijk bovendien goed naar hoe je deze onderneming wilt financieren. Heb je voldoende spaargeld of is een tweede hypotheek nodig? Is wachten een betere optie? Begin nooit halsoverkop.

Share.

About Author

Leave A Reply