Het is een zeer geliefd accessoire in huis: het tapijt! Een ware sfeermaker, die ook nog eens fijn aanvoelt aan de voeten. Toch is het zaak dat je niet zomaar een tapijt in huis neemt die je klakkeloos op de vloer neerlegt. Er zijn een aantal belangrijke stappen om over na te denken. Lees en leer in deze blog!

De juiste afmetingen

We beginnen meteen met het punt dat echt niet mis mag gaan: de afmetingen van het tapijt. Het staat namelijk behoorlijk lullig als je er na de aanschaf achter komt dat de maat nét niet gelijk is aan die van bijvoorbeeld je bank. Of bed, maar net waar je het tapijt neerlegt. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Natuurlijk kun je gaan voor een variant die groter is dan de bank – maar kies er dan voor dat dit verschil duidelijk zichtbaar is. Dat geeft namelijk een ander effect dan een tapijt dat net een klein randje uitsteekt. Allemaal zaken om over na te denken, met betrekking tot de afmetingen van het tapijt!
Tapijt in huis: let op de juiste afmetingen

De kleur is van belang

Ook de kleur is iets om in overweging te nemen. Ga je voor een basic tapijt in huis of juist een opvallende variant? Het is maar net welke rol je wilt dat het tapijt vertaalt: die van eyecatcher of juist achtergronditem. Denk hier van tevoren goed over na – anders is de kans groot dat het zal zorgen voor spijt achteraf.

In de meeste woningen zien we een tapijt terug in een eenvoudige kleur. Denk aan grijs of crème. Daarmee zit je gewoon altijd goed – in ieder interieur komt een tapijt als deze uit. Maar ga jij juist liever voor een unieke kleur? Ook dat kan uiteraard! Denk aan rood, groen of blauw – die maken de ruimte in je huis een stuk levendiger. Perfect voor de waaghalzen onder ons. Of wanneer de andere items in de ruimte al vrij basic van tint zijn. Zo zorg je voor een mooie balans.
Durf uit te pakken met kleur bij het tapijt in huis

Het patroon maakt opvallend

Net als de kleur is ook het patroon iets wat het tapijt naar de achter- of juist voorgrond kan halen. Allereerst heb je natuurlijk de optie om geen patroon te kiezen – maar gewoon voor een ‘kaal’ tapijt te gaan. Prima, maar toch ook enigszins gewoontjes. Een beetje meer uitpakken doet vaak wonderen!

Tapijten zijn er in een heleboel prints te vinden – wat dat uitpakken eenvoudig maakt. Van abstracte vormen tot vrolijke bloemen, en van gezellige stippen tot casual strepen. En dat maakt dat er altijd wel een geschikt tapijt in huis te vinden is! Helemaal naar jouw smaak. Het is immers toch de print die persoonlijkheid meebrengt in het interieur.
Tapijt in huis: de juiste patronen of prints

Het materiaal aan de voet

Ten slotte is het wat waard om goed na te denken over het materiaal van het tapijt. Zo hebben we al snel de neiging om voor een hoogpolige variant te gaan: warm en zacht. Dit brengt dan ook de nodige voordelen met zich mee – zeker voor de koukleumen onder ons. Niets is heerlijker dan een pluizig tapijt onder de voeten.

Maar vergeet niet dat hier ook meer stof in blijft hangen dan in een laagpolig tapijt. En dat betekent extra stofzuigen! Zeker iets om rekening mee te houden. Daarnaast is een hoogpolige variant al snel meer opvallend – minder geschikt dus als je wilt gaan voor een basic model. Allemaal zaken om in het achterhoofd te houden bij het tapijt in huis halen!

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven.

Leave A Reply