Een blokhut is een geweldige aanvulling voor je tuin. Het is praktisch, maar het ziet er ook heel gezellig uit. Denk jij erover na om een blokhut aan te schaffen? Lees dan eerst dit artikel even door. Wellicht staan er handige tips in die goed van pas komen.

Waar komt de blokhut te staan?

Voordat je een blokhut gaat kopen, moet je een aantal punten duidelijk op een rijtje hebben. Een belangrijke vraag is waar de blokhut komt te staan. Zet je het achter in een grote tuin of wil je het juist vlak bij de woning plaatsen? Denk ook na over de functie van de hut. Ga je het gebruiken als opbergruimte, wordt het een home office of juist een speelplaats voor je (klein)kinderen?

Wat is de juiste maat?

Nu je weet waar de hut komt te staan en wat de functie is, kun je gaan nadenken over het formaat. Meet de plek op en bepaal hierna de maat van de blokhut. Meten is weten! Bestel niet zomaar een willekeurige blokhut. De kans is groot dat het formaat verkeerd uitpakt als het eenmaal in je achtertuin staat.

Welke vorm vind je mooi?

Blokhutten zijn er in allerlei vormen. Je kunt kiezen voor een standaard vierkant model, maar ook voor ovale of zeshoekige tuinhuisjes. Als je budget wat groter is kun je een hut op maat laten maken. Dit is erg handig als je een tuin hebt met een vreemde hoek of versmalling.

Welk dak kies je?

Het dak bepaalt de uitstraling van de blokhut. Je kunt kiezen tussen een plat dak, een traditioneel zadeldak, een schuin lessenaarsdak of een half open kapschuur dak. Kijk daarnaast naar de mogelijkheden qua dakbedekking. Denk niet alleen aan de look, maar ook aan de functionaliteit.

Welk houtsoort past bij jouw wensen?

Naast het dak is ook het houtsoort belangrijk voor de look van jouw blokhut. De meest gebruikte houtsoorten zijn vurenhout, grenenhout, lariks en douglas hout. Let er wel op dat het hout bewerkt is met waterafstotende lak of beits. Onbewerkt hout kan namelijk na een tijdje gaan rotten.

Zelf klussen of laten monteren?

Veel blokhutten kun je kopen als een ‘do it yourself’ bouwpakket inclusief duidelijke handleiding. Gelukkig is het ook mogelijk om het te laten monteren door een professional. Dit kost iets meer geld, maar dan weet je ook zeker dat de hut goed staat.

 

Lees ook ons artikel met tips over aangenaam buiten zitten in de herfst.

Share.

About Author

Hi, ik ben Joanne! Een echte creatieveling die altijd op zoek is naar nieuwe inspiratie. Werkzaam als fashion stylist, model en blogger (onder andere op mijn eigen website www.makepeoplestare.nl). Ik ben gek op het creëren van mooie dingen in zowel beeld als tekst.

Leave A Reply