Een abonnement voor je maandelijkse magazine hier, een abonnement voor je digitale krant daar en voeg daar nog maar een paar abonnementen voor telefonie en Internet bij ook. Je merkt het al… ons leven wordt bepaald door een waterval aan abonnementen. Allemaal goed en wel zo lang je tevreden bent, maar wat als je ergens anders een interessantere aanbieding hebt gevonden. Dan zal je het huidige abonnement moeten opzeggen om een nieuwe verbintenis te kunnen aangaan. En laat nu net dat aspect bij vele mensen al het angstzweet doen uitbreken. Want hoe kan je nu best een abonnement opzeggen? En zijn er rechten of plichten waar ik rekening mee moet houden?

Een abonnement opzeggen zoals je het abonnement hebt afgesloten

Veel mensen denken dat ze standaard een aangetekende brief moeten schrijven om hun abonnement op correcte wijze op te kunnen zeggen. Niets is echter minder waar. Het is zelfs zo dat wettelijk is bepaald dat je een abonnement moet kunnen opzeggen op de manier dat je het hebt afgesloten. Heb je ooit een mailtje gestuurd om je abonnement te bevestigen dan zal je het ook via mail kunnen afsluiten. Was dat per brief, dan is een nieuwe brief ook een rechtsgeldig middel om de opzegging bekend te maken. Geen idee hoe je de opzet van een dergelijke brief of mail moet aanpakken, dan zijn er online genoeg voorbeeldbrieven te vinden die je een handje kunnen helpen. Wij raden iedereen aan om ook een bevestiging van de opzegging van de tegenpartij te vragen.

Abonnement opzeggen

Rekening houden met de opzegtermijn

Nu je het abonnement op de beste en juiste manier hebt opgezegd, is het niet zo dat het abonnement meteen stopt met lopen. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als de opzegtermijn. De opzegtermijn is de periode na de eigenlijke opzegging waarin het abonnement nog even verder loopt. Gelukkig is de opzegtermijn in de meeste gevallen beperkt tot 1 maand. Je zal dus nog 1 maand na het opzeggen je abonnement moeten betalen. Respecteert een bedrijf deze opzegtermijn van 1 maand niet spreek ze hierover dan aan. Enkele nuttige weetjes met betrekking tot de opzegtermijn:

  • De uitzondering bevestigt de regel dus: Kranten en tijdschriften die minder dan 1 maal per maand verschijnen hebben een maximale opzegtermijn van 3 maanden.
  • Staat er in de algemene voorwaarden een kortere opzegtermijn dan moet de onderneming, club of organisatie zich ook aan deze kortere opzegtermijn houden.
  • Is er van een opzegtermijn geen sprake in de algemene voorwaarden dan stopt je abonnement gewoon op de dag dat je het hebt opgezegd.
  • Bij een abonnement voor een vaste periode wordt wel verwacht dat je de hele periode uitdoet. Is dat niet het geval dan kunnen en mogen de resterende maanden toch nog aangerekend worden.

Met deze zaken in het achterhoofd wordt het opzeggen van een abonnement een fluitje van een cent.

Share.

About Author

Leave A Reply