Is het tijd voor een nieuw matras? Dan sta je voor een belangrijke aankoop. Want als het goed is zal je de komende 10 jaar op je nieuwe matras doorbrengen. Maar waar moet je beginnen bij het kopen van een nieuw matras?

1 tweepersoonsmatras of 2 eenpersoonsmatrassen?

Heeft je partner hele andere wensen voor het nieuwe matras? Dan is het misschien handig om 2 eenpersoonsmatrassen te kopen in plaats van een tweepersoonsmatras. Als je partner een hele andere lichaamsbouw heeft kan het dat hij of zij liever op een harder of zachter matras ligt. Je kan in dit geval voor een middenweg gaan, een tweepersoonsmatras, waar jullie allebei wel prima op liggen.

Maar je kan natuurlijk veel beter 2 eenpersoons matrassen kopen. Zo liggen jullie beide heerlijk en krijgen jullie de gewenste ondersteuning van jullie matrassen. Hetzelfde geld voor verschil in materiaalvoorkeur, temperatuurgevoeligheid en lichamelijke klachten. Bespreek de wensen van je partner dus voordat je voor een nieuw matras gaat kijken.

Verdiep je in de opties

Het is belangrijk om je te verdiepen in de mogelijkheden bij aanschaf van een nieuw matras. Het aanbod matrassen is erg uitgebreid en leukweg een matras kiezen omdat iemand anders er lekker op slaapt is zeker niet aan te raden. Wat jij lekker vindt liggen vindt een ander waarschijnlijk niet fijn, en vice versa.

Ieder matras heeft bepaalde voordelen en nadelen die wel of niet aansluiten op wat jij zoekt. Zo is een koudschuim matras goed geschikt voor mensen die het snel warm hebben en werkt een traagschuim matras drukverlagend. Als je niet weet wat je koopt, weet je ook niet of het lekker ligt. Doe dus goed onderzoek voordat je besluit een matras te kopen, want het ene matras is het andere matras niet.

Hou rekening met allergieën

Ben je allergisch voor huisstofmijt? Houd dit dan in acht wanneer je een nieuw matras uitkiest. Hetzelfde geld voor een latexallergie en astma. Er zijn voldoende opties als je last hebt van een allergie. Veel matraszaken bieden anti-allergie matrassen en anti-allergie matrashoezen aan. Zo is een koudschuim matras goed geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie. Een binnenveringsmatras daarentegen is een slechte keuze omdat stof zich n de holle ruimte van het matras ophoopt.

De maat van het matras

De maat van het matras

Wat voor maat van het matras kies je? Dit is afhankelijk van je lengte en je lichaamsbouw. Heb je brede schouders? Ga dan ook voor een breed matras, dan heb je voldoende ruimte om je om te draaien. Voor de lengte van het matras geldt de 20 cm regel. Als je 20cm optelt bij je lengte heb je de minimale lengtemaat van je matras.

Voor iemand van 165 cm is de minimale lengtemaat dus 185 cm en voor iemand van 190 is de minimale lengtemaat 210 cm. Er is niets zo vervelend als onvoldoende slaapruimte dus zorg dat je de goede afmetingen kiest voor je matras.

Afwijkende afmeting?

Heb je een bed van een niet standaard maat of ben je op zoek naar een matras in bijvoorbeeld je boot of caravan? Ook dan kan je nog steeds kiezen uit alle soorten materialen. Via deze website kan je een matras op maat laten maken.

Zelf het ligcomfort ervaren

Het is erg belangrijk om zelf het ligcomfort van een matras te ervaren voordat je het matras koopt. Je kan namelijk enorm veel lezen over hoe lekker een matras ligt, maar of jij het matras ook lekker vindt liggen kan je alleen bepalen door het zelf te ervaren.

Ga dus proefliggen voordat je een matras koopt. En als je er de eerste keer niet uit komt, ga dan bij verschillende matraszaken langs. Proefliggen doe je vóór aankoop van een matras, “100 dagen proefslapen” is heel iets anders. 

Share.

About Author

Leave A Reply