Niet lekker slapen, iedereen heeft er wel eens last van. Als het zo nu en dan eens een nachtje is, is dat op zich niet zo’n probleem. Maar dat neemt niet weg dat slecht slapen frustrerend en vervelend kan zijn, zeker als het je regelmatig gebeurt. Wat kun je er zelf aan doen, hoe zorg je ervoor dat je zo goed mogelijk kunt slapen?

Zorg voor goed materiaal

Om goed te kunnen presteren, slapen, heb je het juiste materiaal nodig. Dat mag je zien in de breedste zin van het woord; van een prettige kamer tot een zachte pyjama en al het andere dat aan een goede nachtrust kan bijdragen.

De kamer waarin je slaapt houd je het liefst een beetje rustig. Ook al heb je je ogen dicht in bed, als het laatste dat je ziet een rommelige of felgekleurde kamer is, ga je redelijk geprikkeld de nacht in. Dit geldt ook voor een tv of tablet: de hoeveelheid licht die hiervan af komt maar ook de beelden die je bekijkt zorgen ervoor dat je hoofd maar lastig tot rust kan komen. Slaap je regelmatig slecht, dan valt het aan te bevelen om de tv en zeker de tablet minimaal een uur voor je wil gaan slapen uit te zetten. Gebruik ze het liefst helemaal niet in de slaapkamer, zo train je je hersenen dat je slaapkamer er is om tot rust te komen, en niet voor entertainment.

Goed slapen

Ook je bed moet natuurlijk in orde zijn. Kies voor een goed matras, en vervang dit iedere paar jaar. Zodra je regelmatig last van je rug hebt of spierpijn in het algemeen, weet je dat je eigenlijk al te laat bent om een nieuwe te kopen.

Minstens zo belangrijk is je hoofdkussen. Ook deze moet je iedere paar jaar vervangen, en dan wel voor eentje die past bij jouw lichaamsbouw en slaaphouding. Ook je dekbed is belangrijk: deze zorgt ervoor dat je lichaam tijdens het slapen op de juiste temperatuur blijft. Kies voor een ademend model als je veel zweet, of juist voor een wat zwaarder en meer isolerend exemplaar als je het bijna altijd koud hebt.

Zorg voor goede gewoontes

Naast het afzweren van de tv of tablet, zijn er meer goede gewoontes die je kunnen helpen bij het slapen. Denk bijvoorbeeld aan een vast ritueel, misschien wel het gebruik van je lievelingsbodylotion of nog even tien minuten lezen. Herhaal je dit dagelijks, dan gaat je lijf er vanzelf aan wennen dat hierna altijd de slaap zal volgen. Ook valt het aan te raden om dagelijks rond dezelfde tijd op te staan; lekker uitslapen tot in de middag klinkt misschien aantrekkelijk, maar het zorgt er ook voor dat je biologische klok totaal van slag raakt, en je de avonden erna waarschijnlijk de slaap maar lastig kan vatten.

Share.

About Author

Leave A Reply