Feng Shui is een oude filosofie die ons leert hoe we onze omgeving zo in kunnen richten dat deze ons geluk positief beïnvloedt. Omdat voeding veel invloed heeft op onze gezondheid, is de keuken een belangrijke plek. En omdat onze keuken zo’n belangrijke plek inneemt in ons leven, is het belangrijk veel aandacht te besteden aan de inrichting hiervan. Volgens Feng Shui wordt de aandacht en energie die je in koken steekt, via het eten weer doorgegeven. We brengen veel tijd in de keuken door dus de keuken is van invloed op het hele gezin.

Onopvallende plek

Ondanks het feit dat de keuken als de centrale plek gezien wordt, hoeft hij geen centrale plek in het huis te krijgen. Idealiter ligt de keuken niet in het noordwesten en aan de achterkant van het huis, zodat hij bij binnenkomst niet meteen zichtbaar is. Is dit niet mogelijk, dan kun je bijvoorbeeld een schuifdeur voor de keuken plaatsen of een ander groot en opvallend voorwerp dat de aandacht van de keuken afleidt. Te veel aandacht op het eten zou weer tot overgewicht kunnen leiden.

Aandacht voor het blikveld van de kok

Degene die kookt, moet centraal staan in de keuken. Deze moet kunnen zien wat er om hem heen gebeurt en zo alles in de gaten kunnen houden. Dit kan het beste bij een kookeiland. Kijkt de kok tijdens het koken tegen een blinde muur aan, plaats dan een spiegel of RVS wand als achterwand zodat hij kan zien wat er achter hem gebeurt.

Water en vuur

Water en vuur zijn bij de filosofie van Feng Shui tegenovergestelden. Apparaten als de oven, magnetron en het fornuis moeten daarom zover mogelijk van de kraan en koelkast geplaatst worden. Het beste zou het zijn om de koelkast, gootsteen en het fornuis in een driehoek te plaatsen. Is dit allemaal niet mogelijk? Plaats dan een natuurlijk voorwerp tussen de apparaten, iets van hout, iets groens of een (eetbare) plant of iets dergelijks. Gebruik verder goed werkende apparatuur, dat komt de kwaliteit van het eten ten goede. Een goede afzuigkap verwijdert ‘oude’ keukenluchtjes, wat ook weer positief is voor het familiegeluk.

Voldoende opbergruimte

Omdat een opgeruimde keuken ook voor een opgeruimd hoofd zorgt, is het belangrijk dat er voldoende opbergruimte is, zodat het niet nodig is om bijvoorbeeld kruiden op het aanrechtblad te laten slingeren. Messen en andere scherpe voorwerpen geven negatieve energie en moeten veilig opgeborgen kunnen worden, dicht bij een raam of deur. Dat is niet alleen veiliger maar ook hygiënischer. Gooi beschadigd serviesgoed en ongebruikte spullen weg.

Kleur

Vermijd in de keuken vurige kleuren als rood, roze en oranje. Omdat de contrasten water en vuur al in de keuken samenkomen, is het beter verder veel wit te gebruiken, een neutrale kleur. Ook beige, lichtgroen en lichtblauw zouden kunnen. En geel heeft een bevorderend effect op de spijsvertering.

Als jouw keuken op dit moment niet Feng Shui ingericht is, maar je wilt dat wel graag, dan hangt daar natuurlijk een bepaald prijskaartje aan. Wil je meteen rigoureus verbouwen maar laat jouw portemonnee dat niet toe? Lenen is ook een mogelijkheid, bijvoorbeeld bij een kredietverstrekker als Findio. Je kunt vrijblijvend verschillende offertes aanvragen en zo kijken of jouw woonwensen kunt realiseren.

Share.

About Author

Leave A Reply