Steeds meer mensen willen overstappen op groene energie. We denken daarbij vrijwel altijd aan elektriciteit van bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen. Toch vergeten veel mensen dat er nog een belangrijke energiebron is in Nederland die door vrijwel iedereen gebruikt wordt, maar géén groene energie levert: gas. Veel mensen koken op gas (hoewel dit steeds vaker voor inductie vervangen wordt) en verwarmen hun huis via de CV-ketel. Ook hierbij wordt gas gebruikt. Maar wil je dat eigenlijk wel? Aardgas is een eindige fossiele brandstof, die op kan raken. Bovendien ontstaan er veel schadelijke stoffen bij de verbranding. Wil jij echt overstappen op groene energie, dan probeer je dus ook je gasverbruik tegen te gaan!

Welke energie?

Er zijn in principe twee manieren om je huis te verwarmen met groene energie. De eerste optie is het aanschaffen van elektrische verwarming. Deze gebruikt geen gas, maar elektriciteit. Dit kan uiteraard op een groene manier worden opgewekt. Elektrische verwarming is echter niet erg efficiënt als verwarmingsmethode. Er gaat erg veel energie verloren, wat natuurlijk niet zo goed is voor het milieu. Daarom wordt vaker gekozen voor de aanschaf van een pelletkachel. Deze is wél efficiënt en gebruikt ook uitsluitend groene energie.

De pelletkachel als groene verwarming

Een pelletkachel lijkt wel wat op een houtkachel. Het verschil is dat er geen houtblokken worden verbrand, maar kleine pellets. Dit zijn geperste houtbrokjes, gemaakt van resthout uit de houtindustrie. De meeste bedrijven bieden alleen pellets aan van duurzaam hout, dat dus op een goede manier is gekweekt en geoogst. Zo verwarm je je huis met groene energie. De pelletkachel kan worden ingesteld op een bepaalde temperatuur met behulp van een soort thermostaat. Daarna regelt de kachel zelf de juiste hoeveelheid pellets om te verbranden. Je hoeft er zelf verder niets meer aan te doen, behalve af en toe het pelletreservoir vullen.

De installatie van de pelletkachel

Een pelletkachel is heel milieuvriendelijk, mits er goed opgelet wordt bij installatie. Zo produceert de pelletkachel heel weinig schadelijke stoffen, maar die moeten natuurlijk wel worden afgevoerd. De pelletkachel afvoer is dan ook heel belangrijk. Deze moet op de juiste manier worden geïnstalleerd om goed te werken. Doe je dit verkeerd, dan komen er meer afvalstoffen in het milieu terecht en is de kans ook groter dat de afvalstoffen in huis komen. Door bij de installatie goed te letten op dit soort details, zorg je ervoor dat de pelletkachel optimaal werkt.

De pelletkachel is niet alleen praktisch, maar ook mooi in het interieur. Er zijn verschillende uitvoeringen van. Sommige pelletkachels lijken sterk op de traditionele houtkachel, terwijl er ook modernere varianten zijn voor het minimalistische of moderne interieur. Ze geven heerlijke warmte af, waardoor je interieur een stuk knusser wordt. Zo heb je niet alleen een lekker warm huis met groene energie, maar heb je ook een warmer en gezelliger huis!

Share.

About Author

Leave A Reply