Nu de periode eindelijk is aangebroken dat je bent afgestudeerd en op zoek gaat naar een nieuwe woning, komt er natuurlijk het een en ander bij kijken. Je gaat voor jezelf bepalen waar je wilt werken en wonen, met wie je wilt wonen en uiteraard in wat voor woning je jezelf wil gaan settelen. Huren of kopen zijn de twee mogelijkheden die voor jou open staan. Het is altijd lastig om de juiste beslissing te maken, maar als je er even over nadenkt en een kosten/batenanalyse maakt voor de periode dat jij denkt er te gaan wonen dan moet het wel goed komen. Om het iets makkelijker voor je te maken wordt hieronder een overzicht gegeven van voor- en nadelen van koop- en huurwoningen gegeven bij enkele situaties die je gaat treffen bij het aanschaffen van een nieuwe woning.

Als allereerst moet je weten dat wanneer je een woning gaat huren dat dit slechts voordelig is op de korte termijn. Het is namelijk zo dat de maandelijkse huurprijs elk jaar zal stijgen terwijl er niets aan je woning verandert. Je mag er namelijk niets aan veranderen omdat je de woning huurt en niet koopt, het is dus niet van jou. Je begint dus met een relatief lage huurprijs, maar als je er lang blijft wonen dan kan de huurprijs inmiddels flink gestegen zijn. Zorg er dus voor dat als je voor een huurwoning gaat dat het maar tijdelijk is voor hooguit een paar jaar. Bij een koopwoning daarentegen wordt de woning daadwerkelijk van jou. Je mag er zelf alles aan veranderen, omdat het jouw eigendom is geworden. Echter is de prijs die je er maandelijks voor betaalt in het begin wel hoog, maar deze zal dalen naarmate de jaren vorderen. Na een lange periode van enkele decennia is je maandelijkse prijs zelfs zo laag dat je bijna gratis kunt wonen. Kortom op de korte termijn is een huurwoning voordeliger en op de lange termijn is dit het geval bij een koopwoning. De koopwoning is dus veel geschikter als je definitief wilt gaan settelen.

Op www.huizenmarkt.nl  worden veel huurwoningen aangeboden. Neem hier eens een kijkje als je een nieuwe huurwoning zoekt

Een huisbaas is soms best handig

Het tweede punt betreft de huisbaas. Het voordeel bij het huren van een woning is dat wanneer er iets kapot gaat of vervangen moet worden de huisbaas hier verantwoordelijk voor is, omdat het zijn huis is. Hij zal iemand langs moeten sturen om de problemen in jouw gehuurde huis op te moeten lossen. Heel handig dus dat je dit zelf allemaal niet hoeft te repareren. Het nadeel hiervan is echter dat de woning nog altijd niet van jou is. Je mag er dus niet zo maar dingen gaan veranderen of er een kamer bij gaan bouwen, tenzij je toestemming hebt van de huisbaas. In dit geval is een koopwoning weer beter om te hebben. Daarbij komt nog dat als je gaat verhuizen dat de woning weer exact zo moet zijn als op het moment wanneer je erin kwam. Hiervoor moet je wel zelf zorgen. Dit betekent dat jij verantwoordelijk bent voor het eruit halen van de vloer en het eraf halen van het behang etc.

Nu er wat voor- en nadelen tegenover elkaar zijn gezet in bepaalde gevallen bij het kijken voor een huur of koopwoning hopen we dat we je een beetje hebben kunnen ondersteunen in het maken van je keuze. Maar denk eraan, er komt nog veel meer bij kijken dan alleen deze gevallen.

 

Share.

About Author

Leave A Reply