Zoals de afgelopen jaren eigenlijk ieder jaar het geval is geweest veranderen per 1 januari aanstaande de hypotheekregels weer, dat leidt tot extra drukte bij hypotheekverstrekkers. Ook nu in het laatste kwartaal van 2017 is er weer een stijging van het aantal hypotheekaanvragen zichtbaar. Maar waarom willen mensen nog dit jaar zo graag een hypotheekaanvraag doen? Wat verandert er bij het afsluiten van een hypotheek in 2018?

Verlaging maximale hypotheekbedrag

Eerder was het heel gebruikelijk dat je niet alleen het bedrag voor aanschaf van de woning, maar ook de kosten koper (ongeveer zes procent van de woningwaarde) en eventuele verbouwingskosten meefinancierde. De overheid wil echter voorkomen dat mensen hogere hypotheken afsluiten dan verantwoord is (vooral met de huidige lage hypotheekrentes, die je kunt vinden op de vergelijkingswebsite Vergelijk.com) en het onder water komen te staan van huizen verminderen. Daarom is het maximale hypotheekbedrag de afgelopen jaren steeds verder verlaagd. Nu in 2017 is de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde (loan to value) nog 101 procent. Vanaf 1 januari 2018 is deze nog slechts 100 procent. Eigen geld voor bijkomende kosten is dus noodzakelijk.

Verlaging van de hypotheekrenteaftrek

De afgelopen tijd is er veel onrust ontstaan door de plannen in het regeerakkoord van Rutte III voor wat betreft de versnelde verlaging van de hypotheekrenteaftrek. Daarin is vastgesteld dat de renteaftrek vanaf 2020 met 3 procent per jaar zal verlagen tot het niveau van het laagste belastingtarief in het nieuwe belastingstelsel van 36,9 procent. Per 1 januari 2018 is er echter nog sprake van de eerder afgesproken verlaging van 50 procent naar 49,5 procent. Vooral mensen met een loon dat valt in de hoogste belastingschaal worden geraakt, zij kunnen door deze maatregel netto minder lenen.

Verhoging NHG-kostengrens

Om de financiële risico’s van een koopwoning te beperken kunnen woningen tot een bepaalde waarde worden gefinancierd met een voordeligere NHG-hypotheek. De maximale waarde van woningen die hiervoor in aanmerking komen is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. De gemiddelde woningwaarde is gestegen dus ook de NHG-grens stijgt per 1 januari 2018, en wel van 245.000 euro naar 265.000 euro. Duurdere woningen komen nu dus ook in aanmerking. Ga je verbouwen om de woning energiezuiniger te maken door middel van bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen, dan is zelfs een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie mogelijk tot 280.900 euro.

Tweeverdieners krijgen een hogere hypotheek

Nog een andere positieve verandering: tweeverdieners kunnen meer lenen. Als je samen met je partner een huis wilt kopen, tellen jullie inkomens niet allebei even zwaar mee in de berekening van het maximale hypotheekbedrag. Door deze inkomensnorm wil de overheid voorkomen dat jullie in de problemen komen als een van jullie bijvoorbeeld zijn baan kwijt raakt. In 2017 werd de hypotheek berekend op basis van het hoogste inkomen plus 60 procent van het tweede inkomen. In 2018 zal het tweede inkomen voor 70 procent gaan meetellen.

Geen regel, maar wel van invloed

Er zijn dus zowel regels die een positief als negatief effect hebben op de leen- en inkomensnormen. Waarom mensen naast deze veranderende regels overigens ook erg graag zo snel mogelijk nog een hypotheek willen afsluiten? Door de verwachte stijging van de hypotheekrentes in 2018 en jaren daarna.

Share.

About Author

Leave A Reply