Na een aantal jaren door de crises een flinke dip te hebben gekend, piekt de huizenmarkt weer dit jaar. Haast iedere dag kom je in de media wel berichten tegen over de ongekende groei van het aantal verkochte huizen, het aantal hypotheekaanvragen of afgesloten hypotheken of de huizenprijzen. Zo berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek bijvoorbeeld eind oktober nog dat in het derde kwartaal 2017 een recordaantal verkochte huizen zijn geregistreerd. Maar waardoor kan deze sterke groei nu verklaard worden?

Hypotheekrente al jaren ‘historisch laag’

De belangrijkste redenen voor de groei op de hypotheek- en huizenmarkt? Naast loonstijgingen en een toenemend consumentenvertrouwen spelen de historisch lage hypotheekrentes een belangrijke rol. Dit is overigens niet echt een nieuw begrip dit jaar. Al in 2015 werd er namelijk bericht dat de rente nog nooit zo laag was geweest, en ook echt niet lager zou worden. Dit bleek echter een misvatting. De gemiddelde hypotheekrente voor een hypotheek met NHG-garantie en een looptijd van tien jaar lag in 2015 net onder de drie procent. Nu, eind december 2017, is een vergelijkbare hypotheek verkrijgbaar met een rente van zelfs minder dan anderhalf procent.

Er zijn echter wel aanwijzingen dat de rente gaat stijgen, zoals je ook al hebt kunnen lezen in het artikel met de nieuwe regels in 2018 voor het afsluiten van een hypotheek. Maar hoe wordt de hoogte van de hypotheekrente eigenlijk bepaald?

Zo berekenen banken de hypotheekrente

De hypotheekrente is sterk afhankelijk van internationale ontwikkelingen, zoals het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Zo was er in juni 2017 bijvoorbeeld een kleine verhoging van de hypotheekrente, door berichten over het rentebeleid in Europa en de VS. Voorzitter van de ECB Draghi gaf na jaren voor het eerst aan na te denken over het afbouwen van het opkoopbeleid. Daarnaast heeft de Federal Reserve in de VS al drie maal dit jaar de beleidsrente verhoogd. Deze beslissingen zorgen ervoor dat het voor banken duurder wordt om geld te lenen, wat een opmaat is naar een hogere hypotheekrente.

Hoewel de ECB heeft aangekondigd de rentetarieven te gaan verhogen is dit nog niet daadwerkelijk gebeurd. Vooral niet op korte termijn na onrust op de internationale financiële markten over de achterblijvende groei van de Chinese economie. Hypotheekverstrekkers in Nederland hebben na een eerdere hypotheekrenteverlaging eerder dit jaar deze weer iets verhoogd. Dit om de marges niet teveel onder druk te zetten. Gezien het recordaantal verkochte woningen in het derde kwartaal, willen hypotheekverstrekkers echter wel hun marktaandeel vergroten door de laagste rente te bieden.

Verwachte stijging hypotheekrente in 2018

Naast al deze ontwikkelingen speelt ook nog eens mee dat bank vanaf 2020 verplicht zijn een hogere kapitaalbuffers aan te houden voor hypotheekleningen om het financiële stelsel stabiel te houden. De voorbereidingen zullen al snel worden gestart, en de extra kosten zullen worden doorberekend in de hypotheekrente.

Dit alles lijkt er op te wijzen dat de al jaren historisch lage hypotheekrente in 2018 toch echt zal gaan stijgen. Wees dus snel als ook jij nog een lage rente voor een aantal jaar vast wilt zetten!

Share.

About Author

Leave A Reply