In Australië gaan wonen, het is een stap die veel Nederlanders in decennia na de Tweede Wereldoorlog ondernamen. Inmiddels is ons eigen land weer opgebouwd en is een emigratie naar de andere kant van de wereld minder gewoon geworden. Het is ook een stap van jewelste, om je vertrouwde omgeving en je naasten achter te laten. Maar in Australië lonkt een zeer hoge levensstandaard en een uitstekend draaiende economie. Desondanks zijn de huizenprijzen in steden als Sydney, Melbourne en Adelaide aan het dalen tot onder het niveau van dat in Nederland. Kortom: meer carrièrekansen en meer huis voor je geld. Maar je moet wel rekening houden met het een en ander voordat je stap kunt maken. Daarom hier nuttige informatie voor dingen die je moet regelen als je in Australië wilt gaan wonen.

Zonder het juiste visum geen toegang

Je komt Australië niet zomaar binnen zonder het juiste visum. Ook als je voor een voorverkenning naar Australië gaat, bijvoorbeeld om rond te kijken voor een woning, heb je een visum voor Australië nodig. Aanvragen via Visum Buitenland kost 14,95 euro en is zo gebeurd, maar het is wel een bureaucratische procedure die je doorlopen moet hebben. Kom je er nu op het laatste moment echter dat nog je een visum nodig hebt? Een visum met spoed aanvragen is ook mogelijk voor een meerprijs. Om er te kunnen wonen en werken, heb je een apart visum nodig. Hier bestaan ruim honderd verschillende varianten van, om het makkelijk te maken. Houd er rekening meer dat er minder visa toegekend worden dan er aanvragen zijn, en dat toegelaten worden dus niet vanzelfsprekend is. Je moet namelijk kunnen aantonen dat je een meerwaarde bent voor de Australische economie. Denk hierbij aan bijzondere vaardigheden, een investering of zelfs een bepaalde opleiding. Je hebt hiervoor in het Engels vertaalde diploma’s en referenties nodig. Woont er al iemand in Australië waarmee je wilt gaan samenleven, dan maak je ook meer kans op een visum. Je moet wel eerst een bedrag overmaken aan een organisatie genaamd Australian Immigration Service en een medische keuring ondergaan. Heb je een strafblad? Dan wil het voormalige gevangeneneiland je waarschijnlijk niet toelaten.

Een woning kopen in Australië

Je kunt ervoor kiezen om ter plekke eerst gehuurd te gaan wonen, en op zoek te gaan naar een koopwoning. Maar je kunt ook een woning kopen voordat je naar Australië emigreert. Het contract wordt dan vooraf ondertekent en het geld door jou overmaakt als dat is wat de verkoper wil. De eigenaar kan dan bijvoorbeeld de woning huren van jou tot je er intrekt. Deze constructie wordt vaak toegepast bij emigraties naar Australië. Uiteraard moet je rekening houden met makelaarskosten en notariskosten, zoals dat in Nederland ook het geval is.

Het verschepen van je spullen naar Australië

Je kunt kiezen voor het aanschaffen van een geheel nieuwe inboedel ter plaatse, of het betrekken van een gemeubileerde woning. Maar wil je jouw eigen spullen verschepen naar Australië, dan heb je daar verschillende manieren voor. Veel gebruikt is het per schip verzenden van een gevulde container, wat een prijzige aangelegenheid is. Je kunt er ook voor kiezen om verhuisdozen apart te verzenden. Dit kan per schip, maar ook per vliegtuig, en is een stuk goedkoper dat het laten verschepen van een container. Je kunt er dan voor kiezen om de spullen thuis te laten afhalen, maar je kunt ze ook zelf naar Schiphol brengen om ze in te leveren. In Australië kun je ze dan zelf ophalen, of door een bedrijf laten bezorgen op je nieuwe adres.

Gaan werken in Australië

Wil je gaan werken in Australië, dan moet je in de eerste plaats ervoor zorgen dat je het juiste visum daarvoor krijgt. In veel gevallen verhuizen mensen naar Australië juist omdat ze daar een baan kunnen krijgen, maar voor het geval dat je op de bonnefooi gaat is het verstandig om een Engelstalig CV in de aanslag te hebben. Let hierbij goed op de variant van het Engels die je gebruikt: Australië was een Engelse kolonie, dus Brits-Engels in de standaard. Koop een Australische simkaart, zodat een bedrijf je gemakkelijk zonder extreem hoge kosten kan bereiken, en vergeet het nummer uiteraard niet op je CV te vermelden. Daarnaast moet je een Australisch belastingnummer zien te bemachtigen, het zogenaamde Tax File Number. Niet alleen heb je dit nodig om legaal te kunnen werken, een werkgever heeft het ook nodig om jou te kunnen betalen. Dit nummer kun je online aanvragen, en het kan tot 4 weken duren voordat je het ontvangt. Regel dit dus op tijd. Open ook een Australische bankrekening, want in Australië geld opnemen van een Nederlandse bankrekening brengt flinke extra kosten met zich mee.

 

Share.

About Author

Leave A Reply