Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Vooral niet bij belangrijke klanten die misschien wel op basis van die eerste indruk zullen beslissen of zij wel of niet met jou in zee willen. “Het lijkt misschien een cliché, maar hoe meer onderzoek ik doe, hoe meer ik geloof dat wat je van buitenaf ziet, weerspiegelt wat zich vanbinnen afspeelt” aldus Sam Gosling, een persoonlijkheidsonderzoeker aan de University of Texas. Jouw kantoor vertelt in een oogopslag een heel verhaal aan jouw medewerkers, baas en potentiële klanten. Lees verder om te ontdekken wat voor indruk jouw kantoor afgeeft, en hoe je met kleine aanpassingen een professionele en positieve eerste indruk kunt maken.

Overal foto’s en persoonlijke objecten?

Je kantoor geeft een vriendelijke eerste indruk, maar kan wellicht te informeel overkomen. Je hebt foto’s van je kinderen, misschien een leuke tekening, die knuffelbeer met een hartje die je vriend je laatste Valentijnsdag heeft gegeven.  Gezellig, en goed voor de moraal, volgens Meredith Wells, een onderzoeker aan de University of Eastern Kentucky: wanneer we ons omringen door positieve en persoonlijke aandenkens, voelen wij ons beter op het werk, en worden we als vriendelijker ervaren door collega’s. Maar tegelijkertijd komt dit niet erg serieus of professioneel over.

Strak en onpersoonlijk

Velen kiezen dan ook juist voor het tegengestelde: een kantoor zonder ook maar één object meer dan absoluut nodig is. Een bureau, een lamp, een ladekast. Misschien één plantje of foto om te laten zien dat je geen robot bent. Dit heeft toch niet altijd het gewenste effect: je zal je in ieder geval niet onderscheiden van de rest van je medewerkers, of van welk ander bedrijf dan ook.

De gulden middenweg: doelgericht gepersonaliseerd

Aan de ene kant persoonlijk, maar aan de andere kant professioneel: dat is het uitgangspunt voor een goed ingericht kantoor. Daarbij moet je goed nadenken over de uitstraling die jouw kantoor nodig heeft. Ben je CEO, dan kun je kiezen voor een imposante stijl, om je autoriteit uit te stralen. Of kies juist voor iets informeels, wanneer je een meer horizontale relatie met jouw werknemers wilt onderhouden. Zorg ervoor dat je met jouw kantoorinrichting reflecteert wat mensen over jouw werk moeten weten: ben je creatief, zorg er dan voor dat je niet alleen een bureau en een computer hebt. Laat misschien een extra tafel of whiteboard staan voor brainstormsessies. Wil je gezien worden als serieus, een echte denker? Laad een boekenkast vol met boeken, en zorg dat je kantoormeubilair van mooi hout gemaakt is.

Wat je ook doet, maak van jouw kantoor een ruimte die alleen van jou kan zijn. Daarbij kunnen gepersonaliseerde items een groot verschil maken. Een klok met een voor jou inspirerende spreuk opgedrukt, gepersonaliseerde pennen en natuurlijk briefpapier: met de kleinste details kun je een duidelijke boodschap overbrengen. Kijk op maxilia.nl voor alle mogelijkheden om van jouw kantoor een unieke persoonlijke ruimte te maken. Dit komt professioneel over op jouw klanten, maar ook op jouw collega’s en wellicht jouw baas. Wie zijn of haar werk serieus neemt en dit naar de buitenwereld uitstraalt, kan immers rekenen op een promotie!

Leestip “kantoor op zolder: 7 gave voorbeelden“.

Share.

About Author

Leave A Reply