Een nieuwe vloerlamp voor naast de bank, wat leuke spotjes voor bij de boekenkast of een nieuwe leeslamp omdat je op de oude uitgekeken bent. Soms heb je gewoon een nieuwe lamp nodig. Maar waar let je op bij het kopen van nieuwe verlichting? Deze drie tips helpen je bij je zoektocht naar de perfecte lamp.

  1. Wat is het doel van de verlichting?

Voordat je een lamp gaat kiezen, is het natuurlijk handig om vast te stellen wat het doel van de lamp gaat zijn. Is er bijvoorbeeld een lamp nodig voor bij de eettafel? Kies dan voor wat feller licht. Zeker als je ook moet werken aan die tafel, is dat wel zo fijn voor je ogen aangezien ze bij minder fel licht sneller vermoeid raken. Je kunt ook voor een dimmer zorgen, voor wanneer je enkel wat sfeerlicht wilt. Een andere optie is door meerdere lampen te plaatsen en ze zo samen voor sterk licht te laten zorgen.

Tips voor het kiezen van de perfecte lamp

  1. Welke effecten zijn er nodig?

Dimlichten zorgen ervoor dat ze geschikt zijn voor elke situatie. Van een vriendenavondje waarbij je gezellig wilt bijkletsen, tot de slaapkamer stofzuigen waarbij je liever wat meer licht kunt gebruiken. Spotjes zijn handig wanneer je bijvoorbeeld bepaalde meubelstukken of onderdelen wilt toelichten, zoals een schilderij. Ook bij bijvoorbeeld een boekenkast en kledingkast kunnen spots uitkomst bieden. Ze geven je genoeg licht om het juiste boek of kledingstuk uit te kiezen en zien er, als je ze goed ophangt, ook nog eens leuk uit. Daarnaast kun je lampen ook gebruiken om bepaalde effecten in de kamer te creëren. Kies bijvoorbeeld een filigrain lamp, ofwel sprookjeslamp, en zorg voor oosterse sferen in de woonkamer. Of ga voor spotjes in het plafond en laat je woonkamer hoger lijken.

  1. Welke armatuur heb je nodig?

Een armatuur is de houder van de lamp, bijvoorbeeld een hanglamp. Het is belangrijk om genoeg te variëren om de beste effecten te krijgen. Kies bijvoorbeeld niet alleen voor licht dat naar boven schijnt, want dat zorgt voor een ongezellige sfeer. Hou ook rekening met bepaalde effecten die lampen kunnen hebben. Zo zorgen lampen die aan het plafond hangen ervoor dat je kamer lager lijkt. Wanneer je het doel en de effecten hebt bepaald, kun je dus de armaturen gaan uitzoeken. Naast het sfeergedeelte, is er ook een praktisch gedeelte. Een hanglamp kun je gebruiken om de bedrading weg te werken, waar een booglamp vrij verplaatsbaar is. Naast het kiezen van de armaturen, is het bij sommige lampen noodzakelijk lampenkappen te kiezen. Ook daarmee kun je al rekening houden bij het kiezen van de juiste lamp.

Perfecte lamp kiezen

Waar liep jij tegenaan bij het uitzoeken van de juiste lamp? Of heb jij direct de juiste keuze gemaakt?

Share.

About Author

Leave A Reply