interieur rood groen grijsKleur in het interieur is mooi maar het is niet eenvoudig om een kleurenschema samen te stellen dat evenwichtig is én niet snel gaat vervelen. Kies je kleuren uit een kleurfamilie die ook in de natuur voorkomt. In de natuur passen kleuren altijd bij elkaar, ze vloeken nooit en ze gaan nooit vervelen.

Kleuren van de zee
Blauw- en grijstinten met een zweempje groen erdoor kun je goed combineren. Kies dan wel voor kleuren die natuurlijk overkomen, dus geen fel turquoise. De zee kleuren hebben een kalmerend effect, zeker als je ze combineert met wit en naturel. Pas op voor teveel donkere tinten. Je kunt de verfkleuren beter licht houden en met accessoires accenten in donkerblauw of donkergrijs aanbrengen.

Bloemenkleuren
Als je kijkt naar de kleuren van bloemen in de natuur, dus niet die in het tuincentrum of bij de bloemenstal, dan passen die wonderwel bij elkaar. Hier kun je inspiratie uit putten als je aan de slag wilt met kleur in je interieur.

Probeer tinten te vinden die ook in de (Nederlandse) natuur naast elkaar voorkomen en overdrijf het aantal kleuren niet. Twee of drie kleuren, in combinatie met wit of naturel, is meer dan genoeg om een fleurig resultaat te bereiken.

Complementaire kleuren
Als je uit de natuur put voor inspiratie kun je ook gerust complementaire kleuren gebruiken. Dat zijn de kleuren die elkaar aanvullen in het het kleurenspectrum: Rood-groen, blauw-oranje en paars-geel. Van natuurlijk hebben die kleuren een relatie met elkaar maar als je ze willekeurig kiest kunnen ze gemakkelijk ‘clashen’ en een overdosis prikkels aan de zintuigen afgeven.

Kijk je daarentegen naar voorbeelden in de natuur en lukt het je die tinten in verf te krijgen, dan zit je altijd goed. Een kleurrijk maar toch niet onrustig interieur is het resultaat!

Share.

About Author

Leave A Reply