De woonkamer is de centrale plek van een huis, en verdient dus ook wat extra aandacht bij de inrichting. Niet alleen de meubels, maar ook de kleur van een woonkamer zijn erg bepalend voor de sfeer. Van open en licht tot warm en rustgevend, de kleur van je muren zal een groot effect hebben op de uiteindelijke mood in je woonkamer. Deze tips over lichtinval, grootte van de kamer en functie van de ruimte helpen je op weg bij het kiezen van jouw verfkleur. Onthoud bij het lezen dat ‘koel’ betekent dat de kleur een blauwe ondertoon heeft, terwijl ‘warm’ veel geel in het kleurenpalet heeft. Klaar? Aan de slag!

Tip 1: zoek de zon

De lichtinval in de woonkamer zal de meest bepalende factor zijn bij het kiezen van een verfkleur. Heb je al eens gemerkt dat één kleur er in bepaald licht opeens helemaal anders uitziet? Licht absorbeert en reflecteert bepaalde schakeringen, en de hoeveelheid en soort licht is dan ook bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Ga voor warme kleuren bij een kamer die naar het noorden gericht is. Denk aan diep paars, donker geel, of rode en roze kleuren. Je zal merken dat de kamer warmer aanvoelt, en zelfs minder verwarmd moet worden. Het omgekeerde geldt voor een zuidelijk georiënteerde ruimte: koele kleuren, zoals helblauw of citroengeel, doen het hier erg goed.

kleurencombinaties woonkamer

Bron afbeelding

Kijk bij het inschatten van de zon ook naar de grootte van de ramen. Komt er veel of weinig daglicht binnen? Kamers met veel daglicht kunnen donkerdere kleuren verdragen, omdat er meer licht wordt geabsorbeerd. Bij weinig daglicht kies je dan weer voor een kleur met veel wit in de samenstelling, zodat het licht optimaal wordt gereflecteerd. Gebroken wit of crèmekleuren zijn slimme oplossingen, maar ook olijfgroen brengt zon in de kamer. Nog een tip: met spiegels en extra verlichting creëer je een meer open en aangenaam gevoel, om ook overdag van een donkere woonkamer te kunnen genieten.

Tip 2: size matters

Heb je de zon en het daglicht in acht genomen? Dan is het tijd om ook de grootte van de woonkamer te bekijken. Begin daarbij met de totale oppervlakte van de woonkamer. In een grote ruimte heb je de optie om één wand een warme kleur te geven, zoals bruinachtige kleuren en oranjetinten, voor een behaaglijk gevoel. Dit kleureffect komt al sneller beklemmend over in een kleine ruimte, dus opteer daar net voor lichte kleuren, zoals pastels of wittinten, in overeenstemming met het meubilair.

kleurencombinaties woonkamer licht

Bron afbeelding

Neem ook de hoogte van de muren in acht. Een wit plafond is ideaal in een hoge ruimte. Een lage woonkamer doe je visueel hoger lijken door verticale strepen te gebruiken. Grote muren doorbreken doe je door slimme interieurtrucjes, zoals een openhaard of een boekenrek, maar ook verfpatronen zijn een optie. Schilder het deel tot aan de eettafel bijvoorbeeld in één kleur, om vanaf de zetel een andere kleur te gebruiken. Je ruimte wordt zo visueel opgedeeld met kleurschakeringen.

kleurschakeringen woonkamer kleurencombinaties

Bron afbeelding

Tip 3: bepaal de sfeer

Elk gezin heeft zijn eigen gewoontes en behoeften, en de ene woonkamer is dus ook de andere niet. Kijken jullie graag samen televisie? Wordt de woonkamer ook gebruikt voor schoolwerk? Wordt er dagelijks in de woonkamer gegeten, of alleen bij speciale gelegenheden? Ga na hoe jouw gezin de functie van de woonkamer ziet, en neem dit in acht bij het kiezen van kleuren. Elke kleur heeft bepaalde eigenschappen. Pasteltinten en lichte kleuren zijn rustgevend en ideaal voor een ontspannende woonkamer. Neem verfkleuren in dezelfde schakeringen als je meubels, voor een volledig harmonieus geheel. Contrastkleuren en felle kleuren bevorderen onze concentratie, en zijn ideaal voor een woonkamer waarin ook gewerkt wordt.

En vergeet niet…
Gebruik voor je de verfkleur kiest zeker enkele stalen om te kijken hoe de kleur in jouw kamer tot zijn recht komt. Lichtinval, grootte en functie van de ruimte zijn belangrijk, maar jouw gevoel geeft uiteindelijk de doorslag.

Share.

About Author

Leave A Reply