Er lijkt maar geen eind te komen aan de zonnige en warme zomerdagen. Hoewel we het heerlijk vinden, wordt het toch ook wel steeds moeilijker om verkoeling te vinden. Terwijl dat nu juist zo belangrijk is! Gelukkig hebben we tips voor je in petto: waar moet je op letten om het aangenaam te houden in huis tijdens de zomermaanden? Zo houd je het koel in huis – lees snel verder.

Ramen open: ’s nachts en ’s ochtends

De kans is groot dat je met dit warme weer de neiging hebt om dag in, dag uit de ramen open te zetten. Zodra het maar even kan, heb je het plan om de boel in huis te luchten. Maar zodra het buiten écht zomers is wat betreft die temperaturen – zeg maar gerust richting hittegolf – dan is dit niet altijd het beste idee. Het kan in huis namelijk koeler zijn dan buiten: die warme lucht kun je dan ook maar beter buiten láten.

Natuurlijk betekent dat niet meteen dat je dan maar continu die ramen dicht laat. In de nacht en in de vroege ochtend, wanneer het buiten nog wat frisser is, doe je er juist wel goed aan om de ramen open te zetten. Dat is ook nog eens handig: grote kans dat je op deze momenten thuis bent, en later op de dag juist op je werk. Dan kun je die ramen natuurlijk maar beter sowieso dichtlaten!
Houd het koel in huis: zet de ramen open in de nacht en ochtend

Zorg voor donkerte in huis

Naast de ramen spelen ook de gordijnen voor die ramen een rol bij het koel in huis houden. Laat die gordijnen namelijk zoveel mogelijk dicht! Zo weren ze de zon uit je huis. Het is misschien niet zo gezellig om steeds maar in het donker te zitten, maar dat is nog altijd beter dan een oververhitte woning – als je het ons vraagt. En als je echt wat licht nodig hebt, kun je die gordijnen altijd weer opendoen zodra de avond valt, of zodra de zon niet meer direct op je raam schijnt.

Een wisselwerking tussen de ramen en de gordijnen zorgt dus voor een goede regulering van de warmte in huis. Belangrijk is om hierbij echt consequent te handelen, zeker als de warmte dagenlang aanhoudt. Als je het namelijk een keer vergeet om deze stappen te doen, is het de rest van de dag gegarandeerd een stuk warmer in je huis. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Het grote geschud

Is het niet voldoende om de warmte in huis met de strategie van ramen en gordijnen aan te pakken? Dan kun je natuurlijk altijd gebruik maken van het zwaardere geschud. Wat we daarmee bedoelen? Installeer een apparaat als een airco in je woning. Of ga voor een old school ventilator: ook vandaag de dag nog altijd een uitstekend middel voor wat verfrissing.

Het nadeel aan deze items is dat het niet gaat om simpele huis-tuin-en-keuken tips, en dat er ook behoorlijk wat stroom voor gebruikt moet worden. Maar eerlijk is eerlijk: als de temperaturen (ver) boven de dertig graden komen, kun je misschien niet meer anders. Het moet immers wel uit te houden zijn, dus maak het koel in huis!
Must-have in de zomer: een goede ventilator of airco installatie

Zoek koele plekjes op

Ook de plek waarop jij je bevindt in je huis kan wonderen doen tegen de hitte. Probeer buiten de heetste uren op de dag om bijvoorbeeld zoveel mogelijk in de tuin te zitten, uiteraard in de schaduw. Zo waait er nog eens een beetje wind langs je gezicht, wat al genoeg kan zijn voor wat afkoeling.

Maar naast de logische denkstap om vaker buiten te gaan zitten, zijn er meer opties. Werk je bijvoorbeeld thuis, maar is je thuiskantoor op de zolder? Tja, hoe gehecht je ook bent aan dat plekje, dat is in de zomermaanden toch niet zo’n goed idee. Verplaats dan ook je bureau naar een andere ruimte – en houd zo het hoofd koel in huis!

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven.

Leave A Reply