Hoe gaan de komende maanden eruitzien? En het komende jaar? Dat er veranderingen moeten komen in onze manier van leven en werken is zeker. Maar hoe gaan we ons aanpassen? De tijdelijke werkhoek in de huiskamer blijkt nu toch niet zo tijdelijk te zijn.

Bij veel kantoren is men momenteel druk bezig de werkomgeving anders in te richten, zodat er meer afstand gecreëerd wordt tussen de mensen. Denk aan schermen tussen bureaus en markeringen op de vloer zodat iedereen weet hoe de afstand gehouden moet worden of welke looproute de voorkeur heeft. Desondanks is de verwachting dat in de komende maanden mensen veel thuis blijven werken. Dit betekent dat ook thuis vaak aanpassingen nodig zijn nu de werkplek een vast onderdeel gaat uitmaken van de woning.

Nu de hele familie meer thuis is, is een vrije werkkamer vaak schaars. Toch is het fijn om een afgescheiden zone in te richten als werkplek. Dit geeft niet alleen meer rust, maar het voorkomt ook dat je altijd met je werk bezig bent. Het is wel zo prettig als de huiskamer en keuken voorbehouden blijven aan gezinsactiviteiten in plaats van een permanente plek voor de PC!

Naarmate de thuiswerkperiode langer duurt gaan ook andere elementen een rol spelen. Een goede stoel, een beeldscherm op de juiste hoogte en andere ergonomische factoren zijn geen overbodige luxe om fysieke klachten te voorkomen. Probeer je werkgever te betrekken bij het faciliteren van geschikt meubilair en wenselijke accessoires als een los toetsenbord voor een laptop. Ook in de thuisomgeving is het prettig om de zakelijke documentatie geordend te bewaren. Bedrijven als www.123drukken.nl bieden handige producten als ordners en notitieblokken waarmee bedrijven hun werknemers kunnen faciliteren voor op de thuiswerkplek.

Videocall vanuit huis

Veel overleg vindt nu plaats via een videocall vanaf huis. Soms een behoorlijke uitdaging met kinderen in huis. Een aparte werkplek is dan echt noodzakelijk. Maar vergeet niet dat je ook een werkplek moet hebben met een achtergrond geschikt voor een zakelijk videogesprek. Een rustige muur of een nette boekenkast komen beter over dan een bed of een kast vol met kinderspeelgoed. Denk dus bij het inrichten van je werkhoek na over de zichthoek vanaf een camera. Wellicht wil je niet dat iedereen jouw lijstjes met oude vakantie foto´s op de muur achter je ziet. Wat wel een mooie achtergrond voor een videocall is is een muur met een bos fotobehang. Een fotobehang als achtergrond bij een videocall ziet er strak en opgeruimd uit.

Als je eenmaal een prettige werkplek hebt, afgescheiden van het privéleven in huis, is de kans groot dat je efficiënter aan de slag kan! Veel mensen zijn thuis productiever dan op kantoor, zonder vergaderingen, bijpraten bij het koffieapparaat en natuurlijk zonder woon-werkverkeer. Maar hoe dan ook zullen veel mensen na weken thuis werken graag weer naar kantoor gaan voor de afwisseling en om hun collega´s te zien!

Share.

About Author

Leave A Reply