453196619We willen er liever nog niet aan, maar het is onvermijdelijk: met het vorderen van het jaar worden de temperaturen lager. We hadden best nog wat langer van zomerse temperaturen willen genieten, maar het moment komt dat de verwarming aan moet om het binnenshuis behaaglijk te houden. De thermostaat gaat dus omhoog. De energieonkosten schieten mee omhoog. En als je het nu maar warm genoeg kreeg….

Warmte
De verwarming verwarmt de lucht in huis. Omdat warme lucht opstijgt, heeft dit een luchtcirculatie tot gevolg. De opstijgende warme lucht duwt de koude lucht naar beneden. De koude lucht wordt weer verwarmd en stijgt weer op. Dat gaat zo door, waardoor de hele kamer een aangename temperatuur krijgt. Tenminste, bijna overal.

Verwarming
Onze verwarmingsradiatoren zijn meestal bij de ramen gemonteerd, omdat daar de meeste koude lucht kan binnenkomen. Ze zitten tegen de muur, net onder de ramen. De vloer wordt dus niet verwarmd en daar is dan ook de koudste lucht van de kamer te vinden. En als die vloer dan zelf ook nog eens heel koud is, dan heeft dat consequenties.

Voeten als thermostaat
Koude voeten zijn vervelender dan je denkt. De kou verspreidt zich via je benen naar de rest van je lijf. Je ervaart kou, zelfs als de thermostaat al flink omhoog is gezet. Ervaar je kou en koude voeten, dan wordt het tijd de zaak grondig aan te pakken. Letterlijk.

Weg met koude voeten
Je hebt verschillende oplossingen tegen de koude voeten. We noemen er enkele:

  • Trek extra sokken aan, of lekker warme pantoffels.
  • Leg een kleed op de vloer.
  • Pak de vloer zelf aan. Het aanbrengen van isolatiemateriaal, bijvoorbeeld in de kruipruimte van je woning, kan een enorm verschil maken.
  • Vloerverwarming aanleggen.
Share.

About Author

Leave A Reply