Stoken met hout is de oudste manier om een huis te verwarmen. Denk maar eens aan vroeger. Toen ging de man op jacht, terwijl de vrouw met kinderen bij de open haard zaten. In een blokhutje ergens in het bos. De vader van de familie kwam dan, met het geweer over zijn schouder, na een zware tocht terug. Ondertussen werd het voedsel bereid op het knapperende vuurtje. En boven de haard hing meestal een gewei, als trofee van een succesvolle jacht. Dit was het ultieme gevoel van vrijheid en ontspanning.

De geur van brandend hout en de knusse temperatuur van de vlammen. Helaas vervaagt de authentieke open haard steeds meer uit de woonkamers. Omdat je veel hout nodig hebt en weinig warmte voelt, is de open haard minder aantrekkelijk geworden. Toch bestaat er een model die de sfeer van een open haard heeft en de voordelen van een moderne houtkachel. In dit artikel licht ik een bijzonder model toe, de liftdeurhaard. 

Spartherm liftdeurhaard

Wat is een liftdeurhaard?

Een liftdeurhaard heeft een glazen ruit die je naar boven en beneden kan schuiven. Hierdoor is het mogelijk om zowel gesloten als open te stoken. Beide bieden hun eigen voordelen en charme. De werking is hetzelfde als een lift in een appartementencomplex. Vandaar ook de naam van de haard. We bijten het spits af met de gesloten verbranding van een liftdeurhaard. Het zit eigenlijk al in de naam, bij gesloten stoken is de ruit naar beneden geschoven is. De verbrandingskamer is als het ware ‘gesloten’.

Omdat de warmte in de haard blijft, stijgt het rendement aanzienlijk. Dit betekent dat je veel minder hout nodig hebt om de ruimte te verwarmen. Daarnaast wordt de verbrandingstemperatuur verhoogd, zodat de woonkamer sneller op temperatuur is. Natuurlijk is het van belang om het juiste hout in te slaan en op een juiste manier te stoken. Dus goed gedroogd hout en van bovenaf aansteken. Op het gebied van liftdeurhaarden is Spartherm de marktleider.

Spartherm

Open stoken

De voordelen van gesloten stoken zijn nu bekend. Nu is het de beurt aan de nostalgische open verbranding. Bij deze verbranding schuif je handmatig de ruit omhoog. Of met een afstandsbediening, zodat je niet van de bank af hoeft. Barbas houtkachel is de enige die een op afstand bedienbare liftdeur heeft.

Wanneer de liftdeurhaard open is, heb je een optimaal zicht op het vuur. Hierdoor ervaar je het vlammenspel op zijn best en ruik je ondertussen de heerlijke houtgeur. Het brengt de nostalgie van de authentieke open haard naar boven. Na enige tijd ontstaat er wel een klein roetlaagje op de ruit, waardoor het zicht minder wordt. Schuif dan de ruit naar boven en je kunt eenvoudig de binnenkant schoonmaken.

LUNA DIAMOND 1000V

Maar aan een open verbranding zitten wel nadelen aan verbonden. Wanneer de ruit omhoog is geschoven, wordt de warmte niet goed verspreid. Alleen in de buurt van de haard voel de warmte. Omdat de haard ‘open’ staat, gaat de warmte grotendeels (rond de 80%) naar de buitenlucht. Zonde van de verbrandingstemperatuur en de houtblokken die niet optimaal verbranden. Met andere woorden, je hebt veel brandstof nodig om de kamer op te warmen. Daarom raad ik je aan om niet continu open te stoken.

Benieuwd geworden hoe een liftdeurhaard in jouw woonruimte staat? Bij Haardenexpert kun je namelijk terecht voor een 3D-ontwerp, zodat je precies voor ogen hebt hoe de plaatsing eruit ziet.

Share.

About Author

Leave A Reply