Ga je nieuwe gordijnen kopen? Leuk – dat kan zorgen voor een frisse wind door je woning. Wel is het daarbij van belang dat je bepaalde keuzes maakt. Het kan namelijk al snel het geval zijn dat een gordijn er net niet flatteus uitziet. En dat wil je natuurlijk liever voorkomen! In deze blog geven we tips voor het gordijnen kopen.

De lengte

De eerste tip klinkt misschien als een inkoppertje, maar toch benoemen we ‘m maar even: let op de lengte van de gordijnen. Dit gaat toch echt nog weleens fout – en dat is enorm zonde. Als je gordijnen namelijk net niet passen, valt dit meteen op. Dus zorg dat je de boel goed opmeet van tevoren: liever een keer te veel dan niet voldoende.

Verder is het zaak dat je kunt spelen met de lengte. Zo is het natuurlijk goed om het gordijn precies boven de vensterbank te laten eindigen – toch wel het klassieke idee. Daarmee zit je hoe dan ook goed. Maar gordijnen op maat zijn er ook op een andere manier: bijvoorbeeld door het gordijn tot de grond door te laten lopen. Dat kan ook als er een vensterbank aanwezig is! Het is maar net voor welk effect je wilt gaan.
Nieuwe gordijnen nodig? Let hierop bij het maken van je keus

Het soort gordijn

Bij gordijnen denken we al snel aan een stoffen variant – grote kans dat dit bij jou ook het geval is. Maar er zijn natuurlijk meerdere soorten te vinden! Nieuwe raambekleding kun je, naast als stoffen gordijn, bijvoorbeeld ook als rolgordijn kopen of als vitrage kopen, om maar wat te noemen.

Sta er van tevoren dus goed bij stil welke soort je het mooist vindt. En daar komt bij dat de verschillende soorten ook andere praktische uitwerkingen kennen. Zo is het handig dat je een rolgordijn half dicht kunt doen – iets wat bij een stoffen gordijn niet het geval is. Noteer dit om achter jouw wensen te komen: som de voor- en nadelen per gordijnsoort op.
Tips voor de juiste gordijnen uitkiezen

De kleur van het gordijn

Ten slotte is de kleur van een gordijn van groot belang. Allereerst voor de look in je woning. Zo staat een lichtkleurig gordijn lieflijk en zacht, en zorgt een donker gordijn voor een stoere look. Een felle kleur zorgt voor een speels effect, maar je kunt het juist ook basic houden met bijvoorbeeld een pasteltint.

Daarnaast is het zo dat de verschillende kleuren soms een andere praktische uitwerking kennen. Zo zijn donkere gordijnen vaak beter wat betreft de verduistering: handig in bijvoorbeeld de slaapkamer. Lichte gordijnen kun je dan weer goed kwijt in bijvoorbeeld de woonkamer of het thuiskantoor.

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply