Wanneer je een aanbouw of een renovatie van je bestaande woning overweegt, kan het noodzakelijk zijn om nieuwe leidingen aan te leggen. Mogelijk wil je de indeling van de badkamer of keuken veranderen, waardoor de bestaande leidingen niet meer volstaan. Het aanleggen van nieuwe leidingen is bepaald geen eenvoudige klus. Er zijn hierbij verschillende factoren om rekening mee te houden. Zo is het erg belangrijk dat leidingen naadloos op elkaar aansluiten. Zou er speling tussen de leidingen voorkomen, dat leidt dit tot vervelende lekkages. Het vocht wat bij lekkages vrijkomt kan in de vloer of muur van je woning trekken. Iets wat resulteert in nare en lastig te herstellen vochtplekken.

In dit artikel vertellen we je meer over het aanleggen van nieuwe leidingen in huis. Hoe pak je dit aan en is het slim om hier een loodgieter voor in te schakelen?

Aan de slag met het aanleggen van leidingen

Bij het aanleggen van nieuwe leidingen is het allereerst belangrijk om de hoofdkraan af te sluiten. Op deze manier voorkom je dat er vocht ontsnapt, als je het leidingnetwerk ergens openhaalt. Zorg er altijd even voor, dat de kraan open heeft gestaan. Zo loopt het resterende water in de leidingen weg. Het is verstandig om een overgangsstuk te kopen, waarmee de nieuwe leiding op een bestaande leiding kan worden aangesloten. Voordat je tot deze stap overgaat, is het raadzaam om de binnenbuis te ontbramen. Dit betekent dat de leiding straks netjes aansluit op het andere leidingstuk. Eerder werd al beschreven hoe belangrijk dit is om lekkages te kunnen voorkomen. Voor het ontbramen van een leiding zijn verschillende tools te koop in de bouwmarkt.

Een loodgieter inschakelen voor hulp

Hoewel er op internet veel informatie te vinden is over het leggen van leidingen, kan het slim zijn om voor de hulp van een loodgieter te kiezen. Een loodgieter kan het leggen van leidingen nog sneller voor je uitvoeren, waardoor je eerder aan een volgende klus kunt beginnen. Daarbij ben je er met de hulp van een loodgieter van verzekerd, dat de kans op een lekkage minimaal is. Loodgieters zullen er immers altijd voor zorgen, dat verschillende leidingstukken netjes op elkaar aansluiten.

Tip: mocht je toch zelf aan de slag gaan, kijk dan altijd een instructievideo op internet! In deze video’s onder meer gemaakt door bouwmarkten, wordt stapsgewijs toegelicht hoe het leggen van een leiding kan worden uitgevoerd. Het verkleint de kans op fouten aanzienlijk.

Share.

About Author

Leave A Reply