Portugese cementtegels, kortweg ‘Portugeesjes’, zijn weer helemaal terug van weggeweest. Vroeger waren deze patroontegels een statussymbool: je moest heel wat geld neertellen om Portugese cementtegels in huis te kunnen leggen. Alleen rijke mensen konden zich deze motieftegels veroorloven. Uiteindelijk zijn deze tegels met motieven uit de mode geraakt en werden ze jarenlang gezien als ouderwets en burgerlijk. Dat imago is echter enkele jaren geleden drastisch veranderd toen de tegels opnieuw werden geïntroduceerd. Ze bleken zeer goed aan te slaan en werden in korte tijd weer minstens net zo populair als ze vroeger waren. Wat is er zo bijzonder aan Portugese cementtegels?

Portugese tegels

Bijzonder productieproces

Een van de dingen die Portugeesjes zo aantrekkelijk maakt, is gek genoeg het productieproces. De Portugese cementtegels worden namelijk nog precies hetzelfde gemaakt als enkele eeuwen geleden. Dus stuk voor stuk handgemaakte tegels. Ook de gebruikte materialen zijn hetzelfde gebleven: water, marmerpoeder en organische kleurpigmenten. De tegels hebben daardoor een karakteristieke uitstraling die niet wordt verkregen met de moderne productiemethodes. Daarbij worden tegels meestal gemaakt van klei, gebakken, geverfd en afgelakt. Daardoor zien moderne tegels er heel anders uit dan de originele Portugese cementtegels: zij hebben automatisch een antieke en bijzondere uitstraling.

authentieke patronen portugese tegels

Authentieke patronen

Portugese cementtegels zijn vrijwel nooit egaal gekleurd. Ze zijn altijd voorzien van gekleurde patronen in allerlei verschillende vormen. De patronen zijn al heel oud en worden al eeuwenlang toegepast op deze tegels. Hierdoor krijgen de tegels een antieke uitstraling die heel goed past in bijvoorbeeld de landelijke inrichting of de brocante woonstijl. De cementtegels kunnen zelf worden gelegd, maar vaak wordt geadviseerd om dit te laten doen door een expert. Het leggen van deze tegels is namelijk en vrij lastig en tijdrovend klusje dat heel nauwkeurig moet gebeuren. De prachtige patronen zorgen ervoor dat de tegels precies op de juiste afstand van elkaar en in de juiste volgorde moeten worden gelegd.

Je kunt natuurlijk kiezen voor nieuwe Portugese tegels die recent zijn gemaakt. Het unieke van Portugese tegels is echter dat ze ook wel worden hergebruikt. Dan worden vloeren uit oude gebouwen, bijvoorbeeld kloosters, voorzichtig verwijderd, waarna de tegels heel precies worden schoongemaakt. Zo kun je een echte antieke tegelvloer in je huis (laten) leggen, van meer dan 100 jaar oud! Bij FLOORZ vind je een uitgebreide collectie van nieuwe én antieke Portugese tegels. Daarnaast is er ook een enorme showroom (meer dan 30.000 vierkante meter op voorraad!) vlakbij Weert. Hier kun je eens rustig gaan kijken naar de verschillende nieuwe en antieke Portugese cementtegels. Ideaal als je nog niet zeker weet welke cementtegels het mooist zullen staan in jouw interieur!

Share.

About Author

Leave A Reply