Houd je van vormen, kleuren en materialen uit de jaren 50? Dan past de retro woonstijl misschien wel bij jou. De retro woonstijl komt elk jaar weer naar boven en zal altijd zijn charme blijven houden.  Bij de retro woonstijl kun je denken aan ronde vormen en zachte lijnen, aan houten meubels of schuine pootjes.  Je kunt je woning zo retro maken als je zelf maar wilt, je kunt de retro invloeden natuurlijk ook erg subtiel houden. Maar hoe richt je je woning nou in volgens de retro woonstijl? We bespreken in ieder geval de kenmerken van de retro woonstijl die je moet meenemen bij het inrichten van je woning.

Kleuren

Bij de retro woonstijl wordt vooral gebruik gemaakt van kleuren zoals mosterdgeel, olijfgroen, okergoud, oranje en bruin. Retrokleuren zijn warme en diepe kleuren, daarnaast wordt er soms ook gecombineerd met enkele pastel tinten. Hierbij kun je denken aan pastel roze of groen. Er zijn verschillende soorten retro woonstijlen, je hebt namelijk ook een moderne variant. De nieuwe retro woonstijl is lichter van kleur en materiaal. Meer informatie over hoe je kleuren kunt combineren? Bekijk dan het blog color blocking interieurtrend.

Meubilair

Ronde vormen hebben de overhand in een retro interieur. Er is allerlei meubilair te vinden met ronde hoeken. Denk aan een ronde tafel of een stoel in een ronde vorm. Daarnaast is er in de retro woonstijl ook veel plastic meubilair te vinden in kleurrijke of heldere kleuren. Voor retro meubilair kun je kijken naar ontwerpen van Eames. Wat ook kenmerkend is voor het meubilair in de retro woonstijl zijn dunne, lage poten van bijvoorbeeld tafels of stoelen.

Materialen

Bij de retro woonstijl is hout een basis materiaal. Houtsoorten zoals teakhout en eikenhout worden veel gebruik in de retro woonstijl. Er worden ook andere natuurlijke materialen gebruikt zoals linnen en leer. En natuurlijk ook plastic voorwerpen, wat best wel in tegenstrijd gaat met de natuurlijke producten. Daarentegen staat de retro woonstijl juist bekend om de combinatie van plastic en natuurlijke producten.

Accessoires

Om een goede retro look te creëren kun je verschillende soorten accessoires combineren, maar het moeten er niet te veel zijn. Het leukste is om accessoires uit verschillende periodes te mixen.  In een retro interieur kun je aan de muur retro prints, posters en schilderijen vinden.  Wil je ook  je woning  in de retro stijl brengen door het gebruik van schilderijen, bekijk dan deze prachtige abstracte schilderijen. Daarnaast wordt er ook veel gebruik gemaakt van kleine planten zoals een waaierpalm, cactus, kamerpalm of een ananasplant. Je kunt hele leuke vaasjes en schalen vinden met een retro stijl in vele vintage winkels. Bekijk ons blog vintage item in huis voor prachtige ideeën.

Verlichting

De verlichting is een belangrijk element voor een retro interieur. Je kunt retro lampen namelijk in alle vormen en kleuren vinden. Je kunt denken aan een fel gele lamp of juist een rustige witte lamp. Alles mag en is mogelijk, zolang je het maar mooi vindt. Ga je liever voor een basiskleur? Ga dan voor een bolvormige lamp, hierdoor komen gelijk de herkenbare ronde vormen van de retro woonstijl naar boven. Industriële lampen en koker lampen met retro motieven passen ook perfect in een retro interieur.  De staande lamp is ook ideaal voor een retro interieur, bekijk voor informatie hierover ons blog de staande lamp: waar moet je opletten.

Share.

About Author

Leave A Reply