Wanneer je kiest voor praktische verlichting in je tuin, denk je er niet altijd aan dat de verlichting ook sfeervol en stijlvol moet zijn. Toch is dit wel belangrijk, want buitenverlichting bepaalt voor een groot deel hoe gezellig je tuin eigenlijk is. Het is niet zo gezellig om op een terras te zitten met een felle buitenlamp met bewegingssensor die telkens aan en uit springt. Natuurlijk is er speciale sfeerverlichting voor de tuin, maar er zijn ook lampen die sfeer en praktische voordelen met elkaar combineren.

Indirecte verlichting op wanden

Indirecte verlichting is het bekendst als het gaat om het creëeren van een gezellige sfeer. Het gaat hierbij vaak om wandlampen, die dus tegen een muur of schutting worden gemonteerd. Ze hebben een kap die het directe licht afschermt en het licht wordt tegen de wand weerkaatst. Zo krijg je prachtig zacht, indirect licht dat je muur of schutting prachtig kan verlichten. De lampen zijn ook overdag stijlvol en een echte toevoeging aan je tuin.

Indirecte buitenverlichting op de wand

Indirecte verlichting op objecten

Heb je een opvallend object in je tuin, dan kan het erg mooi zijn om dat indirect te verlichten. Hiervoor worden vaak grondspots gebruikt. Ze worden op subtiele wijze geplaatst, zodat de spots zelf nauwelijks te zien zijn. Hun licht schijnt direct op het object en maakt dat het gehuld is in een zachte gloed. Dit is prachtig om te doen bij grote bomen, bij beelden, fonteinen of als je een waterval of vijver in de tuin hebt.

Verlichte objecten in de tuin

Verlichting van het terras

Terrasverlichting is sterk afhankelijk van het type terras dat je hebt. Is het terras overkapt, dan gebruik je meestal plafondlampen om het te verlichten. Maar wanneer je een terras hebt zonder overkapping, kun je ook gebruikmaken van tafellampen, of hoge vloerlampen om te zorgen voor gezellige verlichting. Zo kun je sfeervol genieten op je terras, ook als het al donker begint te worden.

verlichting van het terras

Het verlichten van tuinpaden

Tuinpaden vragen weer om een ander soort buitenverlichting. Hier worden vaak grondspots voor gebruikt, wat een mooi licht geeft. Maar er zijn ook andere vloerlampen die geschikt zijn om paden te verlichten en die op zichzelf ook decoratief zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld staande tuinlampen die niet alleen sfeervol licht geven en het pad veiliger maken, maar ook overdag erg mooi zijn in de tuin.

Verlichting van tuinpaden

Het kiezen van de juiste buitenverlichting hangt af van je tuin, van het doel van de verlichting en natuurlijk van je eigen voorkeuren. Het is het mooist om verschillende soorten verlichting te combineren om de tuin mooi en aantrekkelijk te maken. Sfeerverlichting is niet alleen fijn in de zomermaanden zodat je langer buiten kunt zitten, maar maakt de tuin ook een stuk mooier en sfeervoller in de winter als het vroeg donker wordt.

Share.

About Author

Leave A Reply